Tüüri sõnul ei ole plahvatused Volgogradis "Volgogradi probleem", vaid asi on laiemalt Venemaa Föderatsiooni sisepoliitilises ja võimalik, et ka välispoliitilises olukorras.

"Venemaa on teadupärast föderatsioon, mis on jagatud föderaalringkondadeks," selgitas Tüür Venemaa haldusjaotust. Tüüri sõnul on probleemseim neist Põhja-Kaukaasia ringkond, mis 2010. aastal eraldati laiemast lõunapiirkonnast.

"Siin on üksteise otsa kuhjunud terve müriaad probleeme, alates ajaloolistest (nt tšerkesside väljasaatmine) kuni tänapäevasteni (Moskva ebaõiglasena tajutav poliitika eri subjektide suhtes), etnilistest kuni religioosseteni, majanduslikest kriminaalseteni," loetles Tüür.

Sisepoliitilisele pudrule lisab Tüüri sõnul hagu alla välispoliitiline mõõde, mille hulgas on ka Venemaa toetus Süüriale ja väljastpoolt sissevalguv äärmusislami toetuseks minevad vahendid.

"Keset kogu seda möllu otsustas Venemaa korraldada taliolümpia, mille korraldamist peab president Vladimir Putin oma auasjaks," rääkis Tüür.
"Kuna seetõttu on piirkonnale koondunud märkimisväärne tähelepanu - olgu see kasvõi looduskaitseline - siis seda kasutatakse ära oma sõnumite kohaleviimiseks."

Tüüri sõnul üritab Vene riik end kehtestada kui "efektiivset manageri", kes suudab olukorda kontrolli all hoida. Kõikvõimalikud äärmuslased, separatistid, mälusõdalased ja lihtsalt avantüristid aga püüavad end tõestada ja võimaluse korral ka toimuvast kasu lõigata.

"Volgograd on lihtsalt üks suuremaid linnu, mis jääb ka Mahatškala-Moskva trassile," rääkis Tüür terrorirünnakute ohvriks sattunud linna geograafilisest asukohast. "Seetõttu on selle linna elanikkond sattunud kohutavasse olukorda, kus nemad peavad oma elu ja tervise, leina ja pisaratega maksma varasema, praeguse ja tulevase ebaõigluse eest."

Kunagi Venemaa lõunasuunalise ekspansiooni tugipostina rajatud miljonilinn pole Tüüri sõnul selles süüdi, kuid kättemaksjaile on ta lihtsalt käepärane.

"Paraku pole lõpetuseks võimalik midagi lohutavat öelda," tõdes Tüür. "Olümpiamängudeni on veel paar kuud ja lihtsamaks olukord ei lähe."

Missuguseks muutub aga keskmise kaukaaslase olukord kuskil Birjulovo turul Moskvas või muudes Venemaa linnades, seda ei taha Tüür isegi ette kujutada.