"Paraku on esimene veri Ukrainas valatud juba ammu ning sellele pole niipea lõppu näha," ütles Tüür Delfile.

Ta prognoosis, et kui Kiievis suudetakse Maidan laiali peksta, mis tehniliselt võttes pole keeruline, siis paraku võib ennustada partisanisõda ning konflikti kandumist regioonidesse.

"Kohati on oblastivõimud juba rahva poole üle läinud ning protsess omandamas ülestõusu mõõtmeid, väidetavalt hõivatakse relvaladusid," lisas Tüür.

Tüüri sõnul ei saa lääs ehk täpsemalt öeldes Euroopa võtta olukorda Ukrainas oma kontrolli alla, kuid Euroopa saab kontrollida seda, mis toimub Euroopas.

"Ukraina korrumpeerunud tippvõim ja -ametnikud on oma varad kantinud Euroopasse ning pageb esimesel võimalusel siia," ütles Tüür ja tõi näiteks tagasiastunud Ukraina peaministri Azarovi kiire lahkumise Austriasse.

"Euroopa saab öelda vägivallas süüdiolevatele isikutele väga lihtsalt - teie varad Euroopas on lukus nagu ka teie sissepääs Euroopasse," soovitas Tüür. "Seda vähemalt kuni olukorra normaliseerumiseni ning veelgi parem, kuni kohtuotsusteni."

Tüüri sõnul on kodusõda väljastpoolt peatada ülimalt keeruline. "Sisuliselt ainuke, mida kohe teha saab, on näidata mitte ainult piitsa, vaid ka väljapääsu olukorrast, milleks saab ilmselt olla vaid erakorraliste valimiste väljakuulutamine," rääkis Tüür meetmetest, mis Ukrainasse rahu tooks.

Europarlamendi saadik Indrek Tarand kirjutas oma Facebooki lehel, et täna toimus Euroopa parlamendi väliskomisjoni büroo erakorraline laiendatud istung Ukraina probleemi asjus.

"Kõne all oli nii reisimissanktsioon kui ka pangakontode külmutamine vägivalla süüdlaste suhtes," andis Tarand ülevaate istungist.

Tarand lisas istungil ilmnenud asjaolu, et näiteks Austria seadused ei võimalda rahakülmutamist isegi komisjoni ja nõukogu otsuse tekkimise korral.

Istungi lõpuks lepiti kokku plaan, mille peab homme heaks kiitma parlamendi juhtorgan ehk presidentide konverents.