"Esiteks on ta "erakorraliselt" üks kord juba kaotanud 2004. aastal Juštšenkole," meenutas Tüür. "Teiseks oli tema algne plaan siiski saada tagasivalituks 2015. aasta presidendivalimistel."

Tüüri sõnul proovib Janukovõtš praegu jääda võimule vähemalt kuni 2015. aasta valimisteni ning siis juba vaadata, mis teha saab.

"Kuid kui erakorralised presidendivalimised isegi välja kuulutatakse, siis pole üldsegi selge, kes oleks peamine kandidaat," nentis Tüür. "Seni oli üks peamisi võimalikke pretendente opositsiooniliider Vitali Klõtško, kuid tema legitiimsus opositsioonijuhina mureneb seda enam, mida rohkem opositsioon radikaliseerub."

Radikaalidele pole rahumeelne lahendus vastuvõetav

Tüür nentis, et verevalamine on Ukrainas juba toimunud ning seda mõlemalt poolt. "Paraku toob iga märul kohale radikaale, kelle jaoks rahumeelne lahendus pole vastuvõetav," sõnas ta.

Tüüri sõnul on Ukrainas hetkel toimumas mitmed paralleelsed protsessid. "Üks on ikka veel rahumeelne Euromaidan, kus lauldakse hümni ja peetakse kõnesid, kuhu koguneb rahumeelne publik ning mille nõudmised on poliitilisel tasandil," kirjeldas Tüür ja lisas, et seda ei panda enam tähele.

Kogu meediatähelepanu on Tüüri sõnul koondunud kodusõja lõhnalisele Hruševski tänavale ning üldsusele jääb mulje leekides Kiievist.

"Tegelikkus on pisut teine, Kiiev elab üsna rahulikult oma elu ning isegi Maidani ümbruses ja all tegutsevad poed ning kohvikud jätkavad oma tegemisi," rääkis Tüür.

"Ukraina rahvas pole mõistagi ühtne, aga seda pole ükski rahvas ühelgi maal," tõdes politoloog.

Tema sõnul on Ukraina laias laastus jagunenud kolmeks - läänes ukrainakeelne Ukraina, idas venekeelne Ukraina, kes siiski peavad end ukrainlasteks ning venekeelne ja venemeelne lõunaosa, eelkõige Krimm.

Sanktsioonidel Ukraina vastu pole mõtet

Tüüri hinnangul pole Euroopa Liidu välispoliitiline võimekus üldse kuigi kõrge ja sanktsioonide keeles kõnelemine on ühendusele suhteliselt võõras.

"Pealegi pole mingit mõtet kehtestada sanktsioone Ukraina kui terviku vastu," rääkis Tüür. Ta lisas, et personaalsete sanktsioonide rakendamine riigipoolse vägivalla peasüüdlaste vastu toob koheselt kaasa süüdistuse topeltmoraalis - miks ei rakendata samasuguseid sanktsioone vägivalda kasutanud opositsionääride vastu?

"Head lahendust praegu välja pakkuda pole kellelgi," tõdes Tüür. "Kuid see lahendus saab tulla ainult Ukrainast endast, mitte välistelt jõududelt."