"Vabariigi aastapäeva meelepildis ei peaks tõesti domineerima moedemonstratsioon, vaid sootuks teistsugused mõtted," kommenteeris Sinijärv Delfile vabariigi aastapäeva vastuvõtul toimuvat pikka kätlemistseremooniat.

"On väga ilus, kui inimesed saavad sisuka kõne ja vaimuka etenduse, ent järgnevale kolmele tunnile on kindlasti arukamat rakendust kui kleitide vahtimine," lisas ta.

Ka ise korduvalt vastuvõtul käinud Sinijärve sõnul on piduliste seisukohalt nii pikk tseremoonia kurnav – kui viimased kohale jõuavad, on esimesed juba väsinud. "Lühem lahendus oleks lahedam igas mõttes," leiab Sinijärv.

Suhtekorraladaja Ivo Rull ostutas oma Delfis ilmunud arvamusloos sellele, et kätlemine kestab liiga pikalt ning kätlemine tema hinnangul vastuvõtu formaadis anakronism, mille oleme üle võtnud põhjanaabritelt.

"Enamikes Euroopa riikides ei suru riigipea oma külalistel kätt riigi aastapäevadel korraldatavatel pidulikel üritustel," ütleb Rull.

Rulli meelest võiks presidendi vastuvõtu kätlemistseremoonia asendada Oscari gala stiilis punasel vaibal külaliste saabumisega. "Selle käigus saaksid kõik kutsutud oma 15 sekundit kuulsust kenasti kätte ning kõikide külaliste peole saabumine ei kestaks mitte kauem kui poolteist tundi. Oleks tempokas ja meeleolukas, kleidid ja frakid saaksid liikuvale pildile täies ilus," leiab suhtekorraldaja.