Kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärv ei osanud veel prognoosida, kui palju stipendiume oleks ja kui suurest summast käib konkreetselt jutt, kuid ütles, et süsteem võiks käivituda järgmisest aastast, sest ideest on kõneldud juba väga kaua aega.

Eesti Ekspress kirjutas, et kirjanikud tahavad riigilt neli miljonit eurot aastas. Sinijärve sõnul oli tegu suurusjärgu illustreerimisega.

„Kui kujutada ette hüpoteetilist olukorda, et raha on volilt võtta ning absoluutselt kõigile Eesti kirjanikele, tõlkijatele, kirjandusteadlastele võiks maksta riigi keskmist palka, siis selleks vajaminev raha oleks umbes neli miljonit aastas,“ arvutas Sinijärv ja võrdlses seda summat ühe teatri riigipoolse aastatoetusega.

Sinijärve sõnul näitab see, kui odav on tegelikult kirjandus võrreldes teiste kunstiliikidega.

Reaalselt kavandatav stipendiumiprogramm vajaks aga oluliselt vähem raha kui neli miljonit eurot, sest kunagi ei hakata maksma stipendiumi kõigile, igavesti ja kohustustevabalt.

„Kui natukenegi kaasa mõelda, siis tundub küllaltki rumala ning ebaeetilisena püüd näidata kirjanduse elementaarse toetamise korraldamist mingi laiskade loovisikute ahnusena,“ sõnas Sinijärv.