"Tahan teada, kuhumaani on võimalik meie riigis enda eest seista," ütles 20 aastat Eesti arhitektuurimuuseumi juhtinud Hallas-Murula intervjuus BNS-ile. "Kultuuriministeerium on juba tunnistanud, et tehti protseduurilisi vigu," lisas ta.

Hallas-Murula arvates on vigane kogu süsteem. "Näib, et ministeeriumi juristil pole aimugi, et mis tahes kollektiivset otsust on vaja kuidagi põhjendada," arvas ta ja avaldas arvamust, et riigi kultuuriasutuste juhtide valimise süsteem tuleks korrastada vähemalt samale tasemele, nagu see on haridusministeeriumis.

"Milleks püstitatakse kutsekvalifikatsiooni nõudeid, kui ametikonkurssidel nende peale lihtsalt vilistatakse ja määrav on hoopis see, kes kellega läbi saab?" küsis Hallas-Murula.

"Praegu käis mingi 30-minutiline trikoovoor, keegi ei süvenegi millessegi. Läksin komisjoni ette konkreetsete tulevikuplaanidega, aga oodati hoopis valimisloosungite hõikamist," lausus ta ja märkis, et see ei ole tõsine suhtumine.

"Tagatipuks küsis asekantsler Pärn, et millal saab arhitektuurimuuseum lõpuks püsiekspositsiooni. Tore küll - see on meil juba kümme aastat olemas," tõi Hallas-Murula näite konkursi käigus toimunud vestlusest.

Kohtus käimine ei ole Hallas-Murula sõnul samas odav. "Ma ei oska ennustada, kui kaugele ma jõuan, eks nii kaua käin, kuni [kultuuriminister] Laine Jäneselt saadud preemiaraha otsa saab," lausus ta.

Tema sõnul on arhitektide liit mõjukaim loomeliit ja toimetab kultuuriministeeriumis koguni kahel käel. "Kultuuriministeeriumi asekantsler Piret Lindpere on arhitektide liidu eestseisuse liikme Vellevoo abikaasa ning arhitektuurinõunik Laila Põdra on arhitektide liidu eestseisuse liige," selgitas Hallas-Murula kultuuriministeeriumi ja arhitektide liidu seotust. "Ministeerium ei toeta juba aastaid arhitektuurimuuseumi arengut, seda ainult kärbitakse. Küll aga jagub summasid arhitektide liidule ja arhitektuurikeskusele. Need kõik on olnud kultuuripoliitilised otsused," ütles ta.

"Arhitektide liidul pole oma maja. Võimalik, et nüüd saab olema, sest arhitektide liit on Rotermanni soolalattu kolimisest juba ammu unistanud," märkis Hallas-Murula. "See otsus ei oleks kuidagi muuseumi huvides. Minu seisukoht oli, et nii nagu teatriliit ei asu draamateatris ega trüginud kunstnike liit Kumusse, nii ei pea ka arhitektuurimuuseumi saale sellepärast väiksemaks hakkima, et Eesti arhitektuuride liidu eestseisus sinna oma koosolekuid pidama mahuks."

Ta avaldas arvamust, et laiemas plaanis peaks iga kultuuriminister rohkem mõtlema, millisena ta ajalukku jääb. "Muuseumid kirjutavad kroonikaid, teatritesse, filmidesse ja mujale jääb palju emotsionaalset mälu," ütles ta ja lisas, et viimased ministrid pole tajunud suurt plaani. "Väikesed poliitilised võidud on ju selle kõrval kõigest tühi-tähi."

Hallas-Murula tähtajalise töölepingu lõppemise tõttu välja kuulutatud konkursi võitis Leele Välja, kelle kolmeaastane ametiaeg algas 2. jaanuaril.