"Kuna Priit on läinud ja ta on oma põhjaliku selgituse ära andnud, siis polegi enam midagi lisada," ütles Karilaid selle kohta.

Karilaid tunnistas, et on rääkinud Toobalist nii Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare kui Toobali endaga. "Kuna Priit tegi mehise otsuse ja otsus on tehtud, siis on nüüd vaja edasi liikuda," ütles Karilaid.

Mida ta Toobali ja Savisaarega rääkis? "Rääkisime erakonna tulevikust. Tulevad presidendivalimised, tulevad kohalikud kohe peale. Meil on vaja keskenduda lahendustele, mitte poliitpsühholoogilisele sõjale. Andsin lubaduse, et kui valik on tehtud, on valik tehtud ja seda ma austan."

Miks oli aga Toobali lahkumine peasekretäri kohalt ja poliitikast vajalik? "Tõesti, ta oli väga pika staažiga peasekretär ja erinevaid arenguetappe erakonnas näinud. Psühholoogiline pinge tema kohal oli ülikõrge," ütles Karilaid.

Veel sügisel soovis Savisaar Toobali jäämist peasekretäriks. Mida ta nüüd Toobali lahkumise mõttest arvas? "Priit tegi ära otsuse ja midagi rohkem selle kohta öelda ei ole. Olen talle selle eest väga tänulik. Riigimehelik samm. Edgari siseelu ja emotsioonide kohta tuleb temalt endalt küsida. Peasekretär ja erakonna esimees paratamatult kasvavad kokku," lausus Karilaid.

Mis üldse oli Karilaiu huvi seoses Toobaliga? Karilaid ütles, et Keskerakonnal on vaja presidendivalimistel ja kohalikel valimistel edukalt osaleda, mis eeldab rünnakule minemist, mitte pidevat kaitses olemast.

Kas siis Toobal takistas nendes kampaaniates osalemist? "Priit on erakonna jaoks palju kasulikku teinud. Nüüd ta pole enam peasekretär ja mina vaatan homsesse päeva. Priit on eilne päev. Olen teda tänanud. Tema kiri oli nii põhjalik, et Toobalist rohkem ei soovikski rääkida," ütles Karilaid.

Uue peasekretäri nime ei osanud Karilaid öelda. Ta ise ei tahtnud uueks peasekretäriks saada.