Täna kogunenud Reformierakonna juhatus otsustas toetada Sotsiaaldemokraatliku erakonna ettepanekut, mille järgi on presidendivalimistel riigikogu esimeses voorus kahe fraktsiooni ühiskandidaat Eiki Nestor ja teises ning kolmandas voorus Siim Kallas.

Karilaid arvas, et antud kokkulepe on laiem ja suletud uste taga on kokku lepitud veel mõnes asjas, näiteks mõnede ametikohtade täitmises või mõnes poliitilises küsimuses.

Reformierakonna ja sotside lähenemine Karilaidu ei üllatanud. Tema sõnul on sotsid olnud Reformierakonna pikaajalised partnerid ja mitmed Reformierakonna juhtpoliitikud rääkisid juba aasta alguses, et Nestor on tore mees, kes võiks saada presidendiks.

Kampaania käigus osutus aga Nestori kandepind üllatavalt väikeseks, toetajaid valimiskogus oli tal vähe, mistõttu Reformierakonnal ei õnnestu Nestorist presidenti teha ja seega ongi Karilaiu sõnul praegu toimuv kõigest poliitturundus.

Karilaid arvas, et president valitakse ära ikkagi valimiskogus. Ta oli kuulnud jutte, et Reformierakond üritab isegi seal valimist läbi kukutada, et valimine läheks uuesti riigikokku.

Karilaiu sõnul ei ole näha ühtegi märki selleks, et Reformierakond üritaks tõsiselt Keskerakonnale presidendivalimiste kontekstis läheneda. Ta nentis, et kui Reformierakond tahab sotside toetust, on neil väga raske hakata samal ajal rääkima valitsuse muutmisest.

Keskerakonna toetust on nii Kallasel kui Nestoril raske saada, sest Keskerakond tahaks presidenti, kes suudaks valitsust tasakaalustada, aga Kallas ja Nestor seda ei suudaks. Keskerakonna volikogu on otsustanud toetada presidendikandidaadina Mailis Repsi ja seda otsust pole muudetud. "Oleme selgelt Repsi taga," ütles Karilaid.

"Jätkuvalt arvan, et valimiskogus tuleb peamine duell Repsi ja Jõksi vahel," lisas Karilaid.