Keskerakonna volikogu valis Keskerakonna presidendikandidaadiks Mailis Repsi. Karilaid kinnitas, et Keskerakond on kui üks mees Repsi taga ja esitab ta presidendikandidaadiks nii riigikogus kui valimiskogus.

Kui Repsi presidendiks valimine aga ei õnnestu, on Keskerakonna järgmine valik Allar Jõks. See valik võib üllatada, sest Keskerakond koos Reformierakonnaga hääletasid aastal 2007 õiguskantslerina töötanud Jõksi teise ametiaja vastu ja Jõks pidi ametist lahkuma. Praeguse kampaania käigus on seetõttu enamasti arvestatud, et Keskerakond pole valmis Jõksi toetama.

Karilaid kinnitas, et Jõks on oma sõnavõttudega haiget teinud nii Reformierakonnale kui Keskerakonnale, aga poliitikas pole mõtet solvuda. Keskerakond on valijameestega suheldes leidnud, et just Jõks on Repsi põhiline konkurent. Omavalitsustes valitseb tugev protestivaim seoses haldusreformi, aga ka viimaste korruptsioonijuhtumitega.

Karilaid pidas Jõksi peamiseks tugevuseks, et ta oleks valitseva võimuliidu parim tasakaalustaja. Riigikogus võetakse seaduseid vastu teerullipoliitikaga, mistõttu peab Keskerakond tasakaalu huvides vajalikuks, et presidendiks ei saaks Reformierakonnale mugav inimene. Keskerakonna huvi on praegusel hetkel kas võimuliitu saamine või Keskerakonnale sobiva presidendi saamine.
Jõksi löögid on olnud täpsemad
Jaanus Karilaid

Järgmisel nädalal on Keskerakonna inimestel kavas kohtuda Jõksi meeskonnaga. Lisaks Karilaiule läheb Jõksiga kohtuma Jüri Ratas. Jõksi toetajatest on kohal ka Margus Tsahkna ja Urmas Reinsalu, samuti mõned inimesed samuti Jõksi toetavast Vabaerakonnast.

Kui presidendiks ei õnnestu saada ei Repsi ega Jõksi, oleks Keskerakonna kolmas valik Siim Kallas. Kallase tugevuseks Keskerakonna silmis oli see, et 2002. aastal tegi Kallas Keskerakonnaga valitsuse. Samas peaks Kallas Karilaiu sõnul näitama, mida ta Eesti poliitikas muudaks. Lisaks on Kallasel vaja anda vastus ka mõnele raskele küsimusele seoses teda puudutavate skandaalidega.

Lähiajal on Kallasel kavas kohtuda Keskerakonna esimees Edgar Savisaarega. Keskerakonna fraktsioonis on Kallas käinud ja fraktsiooni liikmed said esitada talle küsimusi, aga Savisaarega pole Kallas viimasel ajal kohtunud. Peale Kallase kinnitamist Reformierakonna presidendikandidaadiks soovib Savisaar temaga kohtuda. "Kaks head kolleegi saavad kokku, meenutavaid ilusaid aegu, mis koos tehtud, alates IMEst," lausus Karilaid.

Karilaiu arvates võib Kallase asemel kolmandaks kandidaadiks kujuneda ka EKRE esimees Mart Helme, aga ta nentis, et Helme kampaania on kuidagi loiuks jäänud. "Jõksi löögid on olnud täpsemad," nentis Karilaid.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestori toetamist ei pidanud Karilaid tõenäoliseks, sest Nestor oleks Reformierakonnale liiga mugav kandidaat. Samuti pidas ta väga ebatõenäoliselt Marina Kaljuranna toetamist, sest Kaljurand oleks Reformierakonna tagatoa kandidaat ja seda Keskerakond ei toeta.

Allar Jõks on praegu üks populaarsemaid presidendikandidaate. Kui Jõksil õnnestub presidendivalimistel saada ka Keskerakonna toetus, muutub ta presidendivalimistel selgeks favoriidiks.