Mis puudutab kokku peaaegu 700 000 euro peale välja antud kahte garantiikirja, siis on Karilaiu sõnul positiivne see, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tõi garantiikirjade arutamiseks mõeldud koosoleku päev varasemaks ja info saadi nii kiiremini kätte. Samuti oli kohal garantiikirjadele allkirja andnud eelmine peasekretär Priit Toobal. Samuti oli hea, et saadi teada teisest garantiikirjast.

Garantiikirjade kohta telliti ekspertiis Varuli advokaadibüroost. Ammendavaid vastuseid eile aga ei saadud, sest jäi ebaselgeks, miks ei kuulnud juhatus garantiikirjadest juba kahe aasta eest, kui need allkirjastati.

"Juhtimisprobleem tuleb peatselt ära lahendada. Kui erakonna peasekretär või juhatuse liige läheb garantiisid andma, siis peab tal olema juhatuse volitus," rääkis Karilaid. Nii ei saa, et vaid 2-3 inimest teavad võetud finantskohustusest ja juhatus ei kuule sellest mitu aastat mitte midagi.

Eilsel koosolekul räägiti ka sellest, et kogu jutt garantiikirjadest kahjustab Mailis Repsi presidendikampaaniat. Karilaid siiski ei uskunud, et see presidendivalimisi mõjutab.

Sel aastal võiks Karilaiu sõnul toimuda Keskerakonna erakorraline kongress, mis kiidaks heaks vajalikud põhikirjamuudatused, et taolisi finantskohustusi ei saaks võtta juhatuse nõusolekuta. Eelmisel aastal toimus Keskerakonna kongress, kus üritati Keskerakonna põhikirja mitmeid punkte parandada, aga see ebaõnnestus, sest hääletusel osales liiga väike hulk delegaate.
Konkurents on alati erakonda edasi viinud, konkurentsi ükski tugev poliitik ei karda
Jaanus Karilaid

Poliitilistest arengutest ja erakonna liikmete soovidest sõltub, kas Edgar Savisaarele tekib erakonna juhi kohale ka konkurent. "Konkurents on alati erakonda edasi viinud, konkurentsi ükski tugev poliitik ei karda," ütles Karilaid.

Nii Keskerakonna esimehe kui järgmise peaministrina näeks Karilaid hea meelega Jüri Ratast.

Savisaar oli see, kes tõstis seni üsna tundmatu poliitik Karilaiu suurde poliitikasse ja nimetas ta Keskerakonna aseesimeheks. Kas Savisaar on Karilaiu peale pahane, et Karilaid toetab nüüd erakonna esimehe kohale hoopis Ratast?

"Me oleme aasta aega koostööd teinud. Ma nimetaks ka väga palju heasid asju. Ma viisin kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise erakonna juhatusse, Edgar seda toetas. Iseiseisva kaitsevõime eelnõu, mille viisin erakonna agendasse. Julgeolekupoliitikas polnud erakond varem sõna võtnud. On olnud väga palju positiivseid asju. Mina vaataks sellele aastasele koostööle väga positiivselt, aga peame edasi vaatama, mis saab 3-4 aasta pärast ja tegema erakonnale parimaid võimalikke valikuid," ütles Karilaid.

Kas Karilaid on Savisaare reetnud? "Ei, kindlasti mitte. Mina pean Edgarist väga lugu. Ta võtab väga palju hääli, tal on Eesti poliitikas maas väga palju positiivseid jälgi. Ta suudab pakkuda pealinnas alternatiivseid poliitikaid. Minu tunnustus Edgar Savisaarele kui poliitikule.

Kas Savisaarel on Eesti poliitikas tulevikku? "See sõltub valijatest ja erakonna liikmetest. Seda ei saa öelda keegi teine. Võib avaldada arvamust, aga sellel pole tähtsust, valijad ja erakonna liikmed otsustavad," ütles Karilaid.