Emajõe-Suursoo looduskaitsealalt on kaitseala töötajad leidnud juba seitse hukkunud metssiga, kellest üks oli täiskasvanud loom ning neli eelmisel suvel ilmale tulnud põrsad. Kuu aega varem oli hinge heitnud veel kaks noort siga. Korjustest võetud proovid näitasid, et loomad olid terved, kirjutab Eesti Päevaleht.

Emajõe-Suursoo maastikukaitseala seire ja teadustöö spetsialist Remek Meel rääkis, et eelmisel nädalal kohtas ta kahte emist, kellel oli kaasas vaid üks põrsas. “Kui emised minema jooksid, ei suutnud nõrk põrsas paksus lumes eest ära minna.”

Meele teada on mõned sead surnud ka Alam-Pedjal. Samas on see tema sõnul mõnes mõttes loomulik, sest sigu sureb igal kevadel.

Kuid Nikolai Laanetu metsakaitse ja metsauuenduskeskuse jahimaakorraldusosakonnast oletab, et sead võisid surra ka mürkputke juurikate söömise tõttu.

Sellist varakevadist sigade suremist on varem täheldatud seitsmekümnendate lõpu poole, kui näiteks Viidumäel suri sigu pesakondade kaupa. “Loomad polnud siis haiged, vaid surid lihtsalt nälga.”