Mossadi hoiatuse, et islami terroristid plaanivad Euroopa riikide parv- ja kruiisilaevadega terroriakte, edastas neljapäevane saksa ajaleht Die Welt, vahendab Postimees. Mossadi andmed võimalikust terrorirünnakust põhinevad pealtkuulatud telefonikõnel. Aprillist saadik jälgivad nii Saksa kui ka Iisraeli eriteenistused kaht kahtlusalust palestiinlast, kes on tänaseks välja jõudnud Taani pealinna Kopenhaagenisse.

Läänemere ja Põhjamere terroriohtlike sadamate nimekirjas on Bremen, Hamburg, Sassnitz ja Rostock. Viimasest läbi sõitev Finnjet teeb ringi Helsingi-Tallinn-Rostock kolm korda nädalas, kirjutab Postimees.

“Pole mingit alust arvata, et parvlaevadega Soome ja Eesti või Soome ja Rootsi vahel või kasvõi Finnjeti ohustaks mingi terrorirünnak, kommenteeris Silja Line’i pressiesindaja Tuomas Nylund.

Pärast mullust 11. septembri katastroofi Ameerikas kontrolliti Nylundi sõnul kõikide Silja Line’i laevade turvalisust. Mingeid ekstra ettevaatusabinõusid laevadel esilagu ette ei võeta, sest Nylundi sõnul ei saa ettevõte oma tegevuses toetuda üksnes ajalehe infole.

Tallinna Sadama turundusdirektori Erik Sakkovi sõnul võib Rostocki kandist meile sattuda ka kruiisilaevu. “Laev on kindlasti väga haavatav, sest kuidas sa korjad laevale minejatelt ära küüneviilid, kui pardal on 7000 komplekti nuge ja kahvleid,” viitas Sakkov lennujaama ülikarmile metallikontrollile. “Minus tekitab see jubedat viha, kui leidub selliseid idioote, kes sel moel oma probleeme mõtlevad lahendada.”

Sakkovi sõnul pole terrorismi eest sadamat varem hoiatatud,

Kapo komissari Henno Kuurmanni sõnul on terroristide rünnak Eesti vastu ebatõenäoline. “Sellisesse informatsiooni suhtume aga alati suure tähelepanelikkuse ja äärmise tõsidusega,” kinnitas Kuurmann.

Parlamendi riigikaitsekomisjoni esimees ja julgeolekuasutuste kontrollkomisjoni liikme Tiit Tammsaare (pildil) sõnul ei saa välisluureline teabeamet või vastuluureline kaitsepolitsei vaadata mööda Mossadi terrorihoiatusest.

“Igal juhul tuleb tähelepanu pöörata. Ja mitte ainult pealt vaadata, vaid jõudumööda kavandada enda vastumeetmeid koos Interpoli, Europoli ja teiste riikide eriteenistustega.

Tammsaare sõnul näitas 11. septembri katastroof, kui oluline on eriteenistuste koordineeritud ennetuslik töö, kus pole kohta rivaalitsemisele. On ju räägitud FBI ja CIA sassis suhetest, kus olevat olnud ka info varjamist. Siinkohal on õige aeg hoiatada ka meie eriteenistusi, et nad mõistaksid omavahelise koostöö tähtsust, märkis Tammsaar.