Kriminaalasi puudutab kuu aja tagust juhtumit, kui suurärimees Urmas Sõõrumaale Tallinnas kuuluvast korterist avastati ebaseaduslikud minikaamerad ja mikrofonid, mis seal toimunut salvestasid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuriteos kahtlustatavaks tunnistati teisipäeval kaks inimest. Kuigi prokuratuur nimesid ei avalda, on Eesti Päevalehe andmetel nendeks endine siseministeeriumi kantsler, praegune ärimees Jaan Toots ja turvafirma Falck julgeolekudirektor Veiko Kulla.

Väidetavalt oli kõnealuse korteri võti just Tootsil. Postimehe andmetel oli Tootsi võti selleks, et oleks koht, kus meeldivalt aega veeta oma uue naistuttavaga — kahekümnendais eluaastais neiuga, kes mõned kuud tagasi asus tööle politseiameti ametnikuna.

Turvaärimees Sõõrumaa oli korterisse lisaks tavapärastele turvaseadmetele paigaldanud ka videovalve, mitu kaamerat erinevatesse tubadesse. Kas või selle jaoks, et kontrollida koristaja usinust. Korterit kohtumisteks kasutada võtnud Toots oli kaamerasilmadest teadlik.

Ent Tootsi ja tema noorikust sõbra vahel puhkes väidetavalt usalduskriis. Nimelt olevat Toots andnud korteri võtmeid ka neiule, kes olevat seal vahel aega veetnud ja ööbinud ka ilma Tootsita.

Väidetavalt oli Toots hakanud kahtlustama, et tema pole ainus mees, kellega neiu korteris aega veetmas käib. Tootsi ja ta sõbranna vahel toimunud tõsise jutuajamise käigus kuulis neiu, et tema tegemisi korteris jälgis kaamerasilm ja miski saladuseks ei jää.

Seejärel oli paar tülli pööranud ning neiu pöördus kaitsepolitseisse, rääkides neile ära kogu loo salasilmadega korterist. Sealt jõudiski lugu ametliku toimiku vahele, ähvardades lisaks lõhutud perekonnale tuua Tootsile kaasa ka rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse.

Lisaks Tootsile on kriminaallukku kistud ka politseipeadirektor Robert Antropov. Väidetavalt oli neiu Tootsile tunnistanud, et on korteris kohtunud just temaga.

Antropov nimetas selliseid väiteid laimuks. “Korra olen seal tõesti käinud. Politseiameti kolleegi kutsel külastasime viie töökaaslasega tema uut korterit.” Antropovi vastusest selgus, et Tootsi tüdruksõber esitles Sõõrumaale kuuluvat korterit koguni kui enda oma.

“Härra Robert Antropov pole selle kriminaalmenetlusega kuidagi seotud,” ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Erle Rudi, kes kinnitas süüasja algatamist Tootsi tegevuse uurimiseks.

Toots esindab Vene taustaga ja kuue miljardi kroonise kogukäibega firmat World Wide Invest, mis tegeleb Eestis muuhulgas ka kinnisvaraäri ja söeterminali loomisega. Enne erasfääri suundumist töötas Toots aastaid eriteenistuses ja juhtivatel kohtadel politseiametis ning siseministeeriumis.

Möödunud nädalal käis juhtunu tõttu kaitsepolitseis ülekuulamisel ka Falcki juhi Sõõrumaa alluv, aastaid tagasi lindiskandaaliga seotud Veiko Kulla.