Kapo pressisesindaja Harrys Puusepa sõnul on kaitsepolitsei ka oma aastaraamatus selgelt väljendanud, et Eestis pole äärmuslikud ideoloogiad levinud.

"Meil on paremäärmuslus ülejäänud maailmaga võrreldes selgelt marginaalne ja selle aktiivsete toetajate ring kogu Eesti peale piirdub sadakonna isikuga. Äärmuslus on üks tavapärasemaid julgeolekuohte, mille ennetamisega demokraatlike riikide julgeolekuasutused peavad tegelema. Ka juhul, kui konkreetse äärmusluse ilminguga ei kaasne vägivalda või muud õigusrikkumist, riivab see ometi riigi julgeoleku huve, andes võimaluse näiteks mõnele välisriigile pahatahtlikeks üldistusteks," teatas Puusepp.

Rääkides nädalavahetusel Tartus pubis Krooks toimunud äärmuslaste üritusest, kus lehvis ka natside lipp, ütles Puusepp, et kaitsepolitsei teeb konkreetsete olukordade hindamisel koostööd politseiga ja vestleb inimestega, hoidmaks ära näiteks vaenu õhutamise kuritegusid või äärmusluse ärakasutamist Eesti vastases mõjutustegevuses mõne välisriigi poolt.

"Antud olukorras pole kuriteost põhjust rääkida," ütles Puusepp.

Puusepp tõi välja, et karistusseadustiku paragrahv, mis käsitleb vaenu õhutamist, on Eestis ametkondade vahel nii jaotatud, et korduvad väärteod või vägivalla kaasa toonud kuriteod on kaitsepolitsei uurida ja sama paragrahvi väärteod vaenu õhutamisel on politsei pärusmaa.

Laupäeva õhtul toimus Tartus pubis Krooks Eesti ja Soome neonatsidest skinheadide ning nende mõttekaaslaste ühine peoõhtu. Esinesid ansamblid PWA ja Revalers Tallinnast, Rassiliselt Motiveeritud Vägivald (RMV) Tartust ning Civic Duty ja Marder Soomest.

Sünnipäeva katteks kasutada proovinud pidu pidi Delfi allika andmetel algselt toimuma Tiigi tänaval rokiklubi keldris, mida erapidudeks välja üüritakse. Kuid sekkus väidetavalt politsei, kes omanikku üürijate taustast teavitas. Siis otsiti asukohaks Jaamamõisa tänaval paiknev motoklubi "Põletajad" hoone, kuid jälle toimus väline sekkumine.

Edasi pidi peo paigaks saama motoklubi 39 hoone Tartu lähedal Äksis, järjepidu pidi toimuma Tartus pubis nimega Krooks. "Kuid mõni tund enne algust teatati, et asi piirdub afterpartyga kell 20.00 Krooksus," selgitab allikas. Kuidas sai korduvalt ära keelatud kontsert toimuda tuntud pubis, vajab selgitamist. Peo korraldamise kulg oli Facebookis jälgitav Egert Roosi seinal, mis praeguseks kinnine.

Skinheadlus on 1960ndate lõpul Inglismaal noorte valgete töölisklassi meeste Jamaica muusika huvist alguse saanud subkultuur. Rassisim ja natsiideoloogia võeti omaks 1970ndate lõpus, kuid mitte kõigi poolt. Tänapäeval on maailmas natsi-skinheadlus ka skinheadide seas põlu all. Eesti skinheadid on suuremas osas natsi-skinheadid.