Kaitsepolitsei kahtlustab Pantšenkot ametiseisundi kuritarvitamises, sest ta allkirjastas Tallinna linnavalitsuse vastavate komisjonide otsustega vastuollu minnes või projekte arutamata möödunud aasta juunist oktoobrini seitsmel korral projektide toetamiseks rahade eraldamise käskkirju ja sõlmis vastavad lepingud, ütles ETAle kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann. Toetuste eraldamiseks pidi olema Tallinna linnavalitsuse vastava komisjoni protokolliline otsus.

Pantšenko allkirjastatud käskkirjade ja lepingute alusel eraldas turvalisus- ja integratsiooniamet MTÜ Inimõiguste Teabekeskuse projektile 11.000 krooni, MTÜ Eetika projektile “Ilma vägivallata” 261.000 krooni, MTÜ Eetika projektile “Ajaleht Servitie” 267.760 krooni, MTÜ Integratsioonimeedia Grupp projektile “Massimeedia narkootikumide vastu” 77.900 krooni, MTÜ Ajakiri Tallinn projektile “Ajakirja Tallinn levitamine linna koolides” 6950 krooni, OÜ Kirjastuse KPD projektile “Raamatu: Eestimaa 18.-20. saj. alguse vene kirjanike teostes” 39.732 krooni ja MTÜ Inimõiguste Teabekeskus projekti “Alaealiste kuritegevuse ennetamine: legaliseerimise ja identifitseerimise probleemid” kolmanda etappi toetamiseks 24.954 krooni.

Tallinna majanduspolitsei alustas turvalisuse- ja integratsiooniameti raha kasutuse uurimiseks kriminaalasja möödunud aasta 9. novembril ajakirjanduses ilmunud materjalide põhjal kriminaalkoodeksi paragrahvi järgi, mis käsitleb ametiseisundi kuritarvitamist.

Riigiprokuratuur muutis uurimisalluvust ja andis kriminaalasja 19. novembril kaitsepolitsei menetlusse.

Tallinna linnavolikogu revisjoniakt näitas, et linna turvalisus- ja integratsiooniameti poolt sõlmitud 19 lepingu puhul kogusummas 2.015.481 krooni on teostajateks olnud Eestimaa Ühendatud Rahvapartei (EÜRP) liikmed või mittetulundusühingud, mille juhatusse nad kuuluvad. Amet otsustas 1,3 miljoni krooni ulatuses toetada projekte, mille teostajatel on lähedased sugulus- või sõprussidemed EÜRP liikmetega.

Linnavalitsus vabastas mullu 7. novembril Galina Pantšenko Tallinna turvalisus- ja integratsiooniameti juhi kohalt teenistuskohustuste süülise täitmata jätmise, mittenõuetekohase täitmise ning ametnikku ja linnavalitsust diskrediteeriva vääritu teo pärast. Kuna Pantšenko oli 56 päeva haiguslehel, lahkus ta ametist alles tänavu 2. jaanuaril.

Sisekontroll tuvastas, et Pantšenko on ebapiisavalt kontrollinud talle vahetult alluvate ametnike tööülesannete täitmist. Samuti lõi ta võimaluse, et ametnike teenistuskohustuste mittenõuetekohase täitmise tulemusel jõudsid komisjonini põhjendamatult kontrollimata algdokumentidega projektide taotlused, jäid tegemata või olid puudulikud projektide majanduslikud analüüsid ja järelevalve projektide rahastamise osas.

Pantšenko parteikaaslane ja otsene ülemus abilinnapea Leivi Šer lahkus ametist omal soovil detsembri algul.

Tallinna linnavolikogu otsustas turvalisus- ja integratsiooniameti tänavu 1. märtsist likvideerida.