Selline huvi on kahepoolne: ka Eesti moslemitel on jätkuv huvi väliskontaktide loomiseks, mille üks põhjuseid on soov leida toetajaid Eestisse mošee rajamiseks. Nende seast, millel olid 2008. aastal Eestiga kontaktid, tuleb olulisematena välja tuua organisatsioonid
Jamaat Tabligh
,
Al-Waqf Al-Islam
i ja
Hizb ut-Tahrir
, selgub kaitsepolitsei aastaraamatust.

"Kaitsepolitseiameti varasemates aastaraamatutes on kajastatud Eesti moslemite regulaarseid kontakte fundamentaalset islamit levitava organisatsiooniga Jamaat Tabligh, mille liikmed on regulaarselt Eestit külastanud alates 2003. aastast. Mainida tuleb, et kuigi tegemist on pealtnäha tõsiusklike misjonäridega, leidus Eestit külastanud Jamaat Tabligh' liikmete seas nii kriminaalkorras (narkokuritegude ja dokumentide võltsimise eest) karistatud isikuid kui ka isikuid, keda on alust seostada islamiäärmusluse toetamisega välisriikides.

2008. aastal viibisid Eestis ka islamiorganisatsiooni Al-Waqf Al-Islami Saudi Araabia päritolu liikmed. Al-Waqf Al-Islami on Saudi Araabias asutatud heategevusorganisatsioon, mille haruorganisatsioonid Euroopa riikides on ehitanud mitmeid fundamentaalset islamit järgivaid mošeesid ja koole. Eestis on Al-Waqf Al-Islami rahastanud islamiusuliste laagreid naistele ja noormeestele.

Kolmest eespool nimetatust kõige radikaalsemaks islamiorganisatsiooniks on Hizb ut-Tahrir. Tegemist on islamiparteiga, mille eesmärgiks ülemaailmse islami Kalifaadi loomine. Organisatsioon on keelustatud enamikes Araabia maades, aga ka näiteks Saksamaal. Eestiga on Hizb ut-Tahriril esialgu olnud vaid põgus seos - üks selle aktiivne liige Lääne-Euroopast külastas 2008. aastal Eestit ja otsis siin kontakti kohalike moslemitega.

2008. aastal jätkusid Eesti moslemite kontaktid ka islamiorganisatsiooniga World Association of Muslim Youth (WAMY), mida kajastati eelmises kaitsepolitseiameti aastaraamatus seoses Eesti moslemite osalemisega WAMY laagrites. Ka 2008. aastal võtsid 12 Eesti moslemikogukonna liiget osa Poolas toimunud WAMY laagrist noortele moslemitele.

Huvipakkuvana võib 2008. aastast esitada ka Soome Islamipartei (SIP) ja selle juhi Abdullah tammi Eestisse suunatud mõjutustegevuse. Nimelt saatis A. Tammi Eesti saatkonnale Helsingis kaks hoiatavat kirja, millest ühes "soovitati" Iraagist välja viia Eesti väekontingent, teises mõisteti hukka USA ja Eesti toetus Gruusiale ning avaldati samas toetust Venemaa Gruusia-vastasele rünnakule. Otsest Eesti-vastast ähvardust kirjad ei sisaldanud, nende peamiseks eesmärgiks oli tõenäoliselt tähelepanu tõmbamine oma parteile. Abdullah Tammi on islami usu vastu võtnud soomlane, kes on tihedalt seotud islamiorganisatsiooniga Jamaat Tabligh. A. tammi tunnistas 2008. aastal meedias, et "töötas KGB heaks" nii Nõuukogude Liidu ajal kui ka pärast impeeriumi lagunemist. Tema teise kirja stiil sarnanes Venemaa meedias kasutatava retoorikaga.

Lisaks eeltoodud organisatsioonidele on Eesti moslemikogukonna liikmetel olnud põgusaid kontakte ka teiste islamiorganisatsioonidega, mida ei ole aga põhjust seostada radikaalse islami levitamisega."