Reedel avalikustatav siseministeeriumi sisejuurdluse kokkuvõte paljastab juba teise juhuse, kuidas Kross kasutas oma ametiseisundit pettur Angottile Eestis elamisloa hankimiseks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seni on Kross avalikkuse ees selgituste andmisest keeldunud põhjendusega, et Eestis valenime Tony Massei all esinenud Angotti aitamine oli seotud luuretegevusega, mis on riigisaladus.

“See pole mingi jutt, et on riigisaladus,” ütles justiitsminister Märt Rask ajalehele. “Selle taha ei saa küll varjuda.”

Rask lausus, et uurimine peab selgitama, kas Krossi tegevusel on kuriteo tunnused või mitte. Juhul, kui need ilmnevad, tuleb Kross vastutusele võtta, lisas ta.

“Krossi tegevust uuritakse koos kõigi teiste asjadega,” ütles kaitsepolitsei pressiesindaja kohusetäitja Olari Valtin. “Eraldi tema suhtes kriminaalasja algatatud pole.”

Siseminister Tarmo Looduse sõnul ei pea ministeerium vajalikuks, et politsei algataks Krossi suhtes eraldi kriminaalasja, sest uurimist saab teha juba algatatud kriminaalasja raames.

Sisejuurdluse andmetel helistas Kross 1999. aasta sügisel elamislubade väljaandmisega tegelenud kodakondsusameti töötajale ning palus tal riigi huvides kiiresti vormistada siiani USA-s kelmuste pärast tagaotsitavale Angottile elamisluba.

Varem oli Kross palunud piirivalvel Angotti Eestisse lubada, kuigi tema elamisluba oli ebakorrektselt vormistatud.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles, et ministeeriumi korraldatud sisejuurdlus ei saa käsitleda Krossi tegevust ega sellele hinnangut anda, sest Kross pole nende töötaja ning tal puudusid igasugused alluvussuhted töötajaga, kellelt ta palus Angottile elamisluba anda.

“Igaüks võib helistada kellele tahab ja paluda mida iganes,” ütles pressiesindaja. “Antud juhtumil poleks ametnik pidanud Krossi kuulama ning ta oleks pidanud lähtuma oma tegevuses vaid seadustest.”