2008. aasta kaitsepolitsei aastaraamatus ilmus peale pikka Herman Simmi puudutavat juttu teade selle kohta, et Afganistani missioonil ESTHUMINT-2 üksuse ülemana teeninud kaitseväe ohvitser Rene Toomset kahtlustatakse krüpteerimata e-posti kaudu salastatud informatsiooni edastamises isikule, kellel ei olnud riigisaladusele juurdepääsu õigust.

Samuti jättis ta aastaraamatu teatel salastatud dokumendid tööruumiks olevas konteineris asuva laua peale, võimaldades seeläbi salastatud dokumendiga tutvuda kõrvalistel, riigisaladusele juurdepääsu õiguseta isikutel. Kaitsepolitsei lisas, et kriminaalasi on saadetud edasiseks menetlemiseks prokuratuuri. Suurem osa meediakanaleid korjas info üles ja tegi sellest uudise.

“Reaktsioon tavakodaniku jaoks tõenäoliselt — süüdi, reetur, veel üks Simm! Tuttavad, sugulased ehmatanud, hämmingus ja mures. Kolleegid kahtlevad ja kindlasti mõned ka juba ette süüdi ja vangi mõistnud — no kuidas saavad organid ometi eksida, kui juba kirjas nii, siis ongi süüdi,” kirjeldas Toomse hiljem blogis selle teate tagajärgi tema jaoks.

Nagu peatselt selgus, pandi Toomsele süüks seda, et ta hoiatas tavalise meiliga ühte ameeriklaste abiorganisatsiooni kavandatavast enesetapurünnakust.

Kaitsepolitsei aastaraamatu ilmumisest möödus poolteist aastat ja kaitsepolitsei töövõidu asemel lõppes kogu asi susinal oportuniteedi korras, sest süü polevat olnud kuigi suur.

Riigikogu nn kapo komisjon pöördus seejärel õiguskantsleri poole küsimusega, kas ja kuidas on kapo 2008. aasta aastaraamatus Toomse nime avalikustamine kooskõlas süütuse presumptsiooni ning isiku au ja hea nime austamise põhimõttega. Õiguskantsler leidis, et Toomse nime avalikustamine ei olnud õiguspärane.

“Ei tohi luua võimalusi, et väidetava abstraktse avaliku huvi varjus inimest ilma süüd tõendava kohtuotsuseta nimeliselt häbimärgistataks. Sellest võib alusetult kujuneda nii-öelda inimese avalik näidishukkamine ilma kohtumenetluseta, mis on õigusriigis lubamatu,” kirjutas õiguskantsler Indrek Teder.

Õiguskantsler oli ka seisukohal, et luureülesandeid täitva kaitseväelase nime avalikustamisel oleks tema julgeolekut ja potentsiaalset edasist samas valdkonnas töötamise perspektiivi silmas pidades tulnud põhjalikumalt kaaluda. Praeguseks on Toomse kaitseväest lahkunud.