Kapo teatel suunab 2015. aasta kevadest Eestis opereeriva Sputniku tegevust Balti riikides Andrei Blagodõrenko. Eesti esindust kureerivad aga Moskvast Marina Perekrestova ja Liana Minasjan.

2015. aasta juulist võeti aga tööle Rossija Segodjna Eesti esinduse juht Jelena Tšerõševa. Sama aasta septembris avati kapo teatel Tallinna Äripangas ka esinduse arvelduskonto, kuid viimase aresti Rahapesu Andmebüroo, kuna Rossija Segodnja peadirektorile Dmitri Kisseljovile ja temaga seotud firmadele on kehtestatud Ukraina tõttu EL-i sanktsioonid.

Toimetuse koosseisu kuulub ka ka kapo väitel avalikustatud endine KGB töötaja Viktoria Jürmann.

Julegolekuasutus kirjeldab ka, et enamikele Sputniku Eesti toimetuse töötajatele korraldati Moskvas Rossija Segodjna peakorteris "erialane koolitus".

"Eranditult kõik Eestist värvatud Sputniku töötajad läbisid enne lepingute sõlmimist Rossija Segodnja taustakontrolli. Internetiportaali avamist Eestis lükati korduvalt edasi. Eelkõige tingisid viivituse raskused ajakirjandusliku tegevuse jaoks piisava eesti keele oskusega ajakirjanike leidmisel ja paljude potentsiaalsete kandidaatide sobimatus naaberriigi propagandas osaleda," tõdeb kapo.

Kapo analüüsi kohaselt on kõigest hoolimata aga Venemaa mõjutustegevuse meediaprojektide tulemuslikkus väike, kuna nähtav ja kogetav reaalsus on nii oluliselt erinevad.

"Venemaa õhutatav tüli ja vaen ei kaalu selle sihtrühma jaoks üles paremat elukeskkonda, rahu ja stabiilsust," lisab kapo.