Kantsler Marran tegi kursustel ettekande Eesti julgeolekuolukorra arengutest, väljakutsetest ning laiapõhjalisest riigikaitsest, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Eesti üldisest julgeolekuolukorrast rääkides nentis kantsler Marran, et Eesti julgeolek pole kunagi olnud nii hästi kaitstud kui täna. „Samas on meie luureasutustel hea ülevaade sellest, et Venemaa on viimasel ajal suurendanud oma sõjalist kohalolekut Läänemere piirkonnas, formeerinud uusi üksusi ja tugevdanud olemasolevaid, viinud läbi mitmeid suuri õppusi ning oluliselt täiendanud relvastust,“ nentis kantsler Marran.

Kantsleri sõnul tekitavad sellised arengud arusaadavalt küsimusi. „Oleme koos liitlastega sellest teadlikud ning arvestame seda oma kaitseplaneerimises. Jälgime ka edaspidi tähelepanelikult oma naabruses toimuvat, oleme jätkuvalt rahvusvahelisel areenil aktiivsed, konsulteerime oma liitlastega ning jätkame oma luure- ja eelhoiatusvõime arendamist,“ sõnas Marran.

Pühapäeval Läänemaal Roostal alanud XXVI Kõrgemate Riigikaitsekursuste jooksul saavad kursuslased põhjaliku ülevaate Eesti julgeoleku- ja kaitsepoliitikast, välispoliitikast, riigikaitse korraldustest ja selle seadusandlikust keskkonnast. Samuti käsitletakse rahvusvahelist kaitsealasest koostööd, Eesti kaitseinvesteeringuid, sisejulgeolekut ning riigikaitse seotusest erinevate eluvaldkondadega.

Alates 1999. aastast toimuvad Kõrgemad Riigikaitsekursused on lõpetanud üle 1100 inimese erinevatest eluvaldkondadest. Kursustel osalevad poliitikud, riigiametnikud, kaitseväelased, ettevõtjad, ajakirjanikud, haridustöötajad ning mitmetes teistes eluvaldkondades aktiivsed inimesed.