Tauno Kangro selgitas, et juba üliõpilasena küpses tal peas plaan teha kuju eestlaste neljast kuningast, kes Paides hukati. “Nelja kuninga hukkamine on eestlastele tähtis lugu ja seda tuleks ka vastavalt meeles pidada,” lisas ta, kirjutab Järva Teataja.

Et Paide inimestele aimu anda, milline võiks kuju välja näha, tegi Kangro kaks kavandit ja andis need linnavalitsusele. Praegu on kavandid raekoja esimese korruse saalis väljas.

Kangro tunnistas, et talle meeldib rohkem kavand, kus neli kuningat seisavad, seljad koos. “Kuju peaks kindlasti olema graniidist ja koos sepistatud mõõkadega kuni kolme meetri kõrgune,” selgitas ta.

Kui palju võib kuju maksma minna, selle üle ei tahtnud Kangro spekuleerida, kuid tunnistas, et tööd jätkub mitmele mehele aastaks.

Kuigi graniitploki võib leida ka kodumaalt, eelistab Kangro tuua kivi Soomest, kus sel on parim kvaliteet. Kangro meelest on kujule Paides mitu sobilikku paika, kuid tema paigutaks selle keskväljaku ringtee haljasalale, mis on igati auväärne koht.

Paide linnapea Kersti Sarapuu ei osanud eile öelda, kas ja millal Tauno Kangro mõttest asja saab, kuid tunnistas, et talle ettepanek meeldib. Sarapuu märkis, et kui kuju tundub siinsetele inimestele tõesti sobilik, võib õnnestuda püstitada see annetustega.

Paide linnavolikogu liige Elle Laig pole Kangro kavandeid veel näinud, kuid teab, et Paides on ennegi nelja kuninga mälestuse jäädvustamiseks konkursse korraldatud, kuid kavandid on jäänud kuhugi tolmu koguma. Laig tunnistas, et mõte talle iseenesest meeldib. “No kui päris aus olla, siis ega meil olegi siin ühtegi suure kunstilise väärtusega skulptuuri,” lisas ta.

Paide linnuses hukati 4. mail 1343 neli sinna meelitatud ülestõusnud eestlaste juhti (kuningat) koos kolme sõjasulasega. 20. augustil 1965 püstitasid paidelased Vallimäele seitsme mõrvatud saadiku auks mälestuskivi, mis seisab seal siiani.