Vill on Pirital kogunud 40 allkirja inimestelt selle kohta, et nood kohustuvad tema poolt hääletama, ja loodab allkirjade arvu poolesajani viia, kirjutas Postimees.

Pärast valimisi tahab ta enda poolt hääletanud inimestest moodustada valijakogu, kes annaks talle saadikutegevuses juhtnööre ning omaks õigust teda ka volikogust tagasi kutsuda.

Tallinna valimiskomisjoni esimees Toomas Sepp ütles ajalehele, et Villi pakutaval lepingul pole mingit juriidilist alust.

“Hääletamine on salajane, selle me garanteerime,” lisas Sepp.

Eesti põhiseadus kehtestab salajase hääletamise nii kohalikel kui ka riigikogu valimistel.

Samas lisas Sepp, et allkirjade kogumine pole keelatud ja seda võib käsitleda valimispropaganda ühe võttena.

Ka Vill möönis ajalehele, et allkirjade kogumise seaduslikkus tekitas temas alguses kõhklusi. Kuid pärast konsulteerimist linna valimiskomisjoni liikmetega jõudis ta järeldusele, et võib ideed rakendada.

Sepa hinnangul ei näe valimisseadus ette ühe kandidaadi poolt hääletanute valijakogu õigust saadik tagasi kutsuda.

“Keegi on demokraatiast väga valesti aru saanud,” ütles ta.

Juba augustis teatas samalaadsest kandidaadi ja valija lepingust Pärnumaal Paikuse vallas tegutsev valimisliit Maarahva Elujõud.

20. augustil sõlmisid valimisliidu liikmed lepingu, millega teatasid oma nõusolekust jagada pärast valimisi saadikumandaate oma vallavolikogus valijatega.

Idee rakendamiseks kavatseb valimisliit pärast 20. oktoobri valimisi kutsuda kokku Maarahva Elujõu üldkogu.

Üldkogusse saavad kuuluda kõik valimisliidu nimekirjas kandideerinud, kes said valimistel vähemalt ühe hääle.

Sinna kuuluksid ka need valijad, kes hääletasid Maarahva Elujõu poolt ning suudaksid seda vähemalt kahe üldkogu liikme allkirjaga tõendada.

Valimisliidu üldkogu hakkaks korraliselt koos käima enne iga Paikuse vallavolikogu istungit, et valijad saaksid kinnitada saadikute tööprogrammid ning kontrollida volinike tegevust vallavolikogus, teatas valimisliidu esindaja Andro Roos augustis BNS-ile.

Üldkogu otsused oleksid kõigile valimisliidu nimekirjas volikokku pääsenuile kohustuslikud.

Lepingu järgi on üldkogul õigus saadik volikogust tagasi kutsuda ning tema asemel uus määrata.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Indrek Meelak on BNS-ile öelnud, et seadused ei näe Paikuse üldkogu sarnast ühendust ette.