Iljumžinov on ühtaegu malefanaatik ning rahvusvahelise maleföderatsiooni FIDE juht. Ta soovib ehitada maleliidu eri liikmesriikidesse malenupukujulised kõrghooned ja sedasi malet kui spordiala populariseerida. Iljumžinov on sel teemal juba juttu teinud ka Eesti ja Läti esindajatega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Iljumžinov käis sel teemal juba eelmise aasta suvel Tallinnas ja kohtus muu hulgas EOK presidendi Mart Siimanni, riigikogu aseesimehe Jüri Ratase ja Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineniga.

Mõni aeg hiljem kohtus ta ka Läti presidendi Valdis Zatlersi ja valitsusliikmetega ning tutvustas neilegi oma grandioosset plaani teha FIDE liikmesriikidesse kolme- kuni seitsmetärnihotellid.

Eesmärk on ehitada malenupukujuline hoone, kus oleksid olemas nii hotellitoad kui ka maletreeningute ja -võistluste saalid. Iljumžinov on öelnud, et selline projekt maksaks kuni 100 miljonit dollarit ehk ligi miljard krooni. Selline “malelinnake” on Kalmõkkia pealinnas Elistas.

Iljumžinoviga on kohtunud ka Eesti maleliidu juhatuse esimees Hendrik Olde. “Tema huvi malekompleksi rajamise vastu ning plaan on olemas,” kinnitas Olde. “Initsiatiiv on selgelt temalt tulnud ja me ei näe põhjust ära öelda. Iljumžinovi sõnum on, et meie leidku maa ja tema rahaga tehakse ülejäänu ära. Edaspidi jääks asi meie hallata.”

Olde lisas, et konkreetse maatüki teemani ei ole veel jõutud. “Rohkem tuleb teema arutuse alla sügisel, seoses Eesti maleliidu sooviga korraldada Tallinnas 2011. aastal maailma karika turniir,” ütles Olde.

Mart Siimann ütles, et eelmisel aastal käis ühes õhtusöögilauas teema vilksamisi läbi, kuid pärast seda on olnud vaikus. “Ootaks enne kommenteerimist siiski konkreetsemat tegutsemist, muidu on tegemist ilusa helesinise unistusega,” märkis Siimann.

Kauane Eesti male austaja Iljumžinov on viidanud, et kuna 2011. aastal möödub 95 aastat Paul Kerese sünnist, siis just see võib tuua turniiri Eestisse . See tähendab, et Tallinna koliks kogu maailma maletajate koorekiht. 2016. aastal, kui tähistatakse Kerese sajandat sünniaastapäeva, võib Eesti endale saada ka maleolümpia.

Iljumžinov on Newsru.com-i andmetel ka Ukraina pealinnas Kiievis juba saavutanud kokkuleppe, et ehitada sinna 20–30-korruseline malepilvelõhkuja. Ta kavatseb hoonesse 1,5 aasta jooksul investeerida 100 miljonit dollarit. Läbirääkimisi peab Iljumžinov ka Soulis.

Dubaisse kavatseb Iljumžinov investeerida 2,6 miljardit dollarit. See mastaapne kava hõlmaks 32 pilvelõhkujat 74 hektaril. Etturi kujuga on kolmetärnihotellid, vankri, oda ning ratsu kujuga viietärnihotellid ja lipu või kuninga väljanägemisega hotellid kannaksid seitset tärni.

Iljumžinov sai multimiljonäriks N Liidu lagunemisele järgnenud erastamiste ajal.