"See näitab seda, et asekantsler isegi ei sobi peadirektoriks," ütles Laanet Delfile. "Piltlikult öeldes, on see umbusaldus asekantslerile ja näitab hinnangut ka teiste kandidaatide tööle ja edaspidisele vaatele selles organisatsioonis."

Täna selgus, et 1. märtsist Raivo Küüdist vabanevale PPA juhi ametikohale konkursi korras sobivat mantlipärijat ei leitud ja jätkatakse sihtotsinguga. Kolmandasse vooru jõudsid siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort, PPA peadirektori asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt ja PPA peadirektori asetäitja korrakaitsepolitsei alal Tarmo Miilits.

"Arvasin, et see konkurss umbes nii lõppeb, sest need, kes on võimelised seda vankrit vedama, ei läinudki konkureerima," tunnistas Laanet, kelle sõnul on tegemist vastutusrikka ametikohaga, kus Eesti avaliku teenistuse kõige suuremas organisastioonis tuleb kõik vormikandjad ühe katuse all koondada sellises keerulises olukorras, kus nad pole seni veel ühist keelt leidnud.

Laanet ütles, et kui siseminister Ken-Marti Vaher oleks tahtnud PPA juhi ametikohta pakkuda mõnele oma poliitilisele soosikule või sõbrale, oleks ta võinud selle inimese konkursile kutsuda. "Kui sa oled minister, siis sa pead väga selgelt teadma, keda sa tahad ametisse ja kes sinu hinnangul suudab seda ametikohta täita," lausus ta.

Küsimusele, kas Laanet ise oleks valmis PPA juhiks hakkama, kui talle see ettepanek tehakse, vastas Laanet, et talle ei ole sellist ettepanekut tehtud. Samuti kahtles ta, kas seda ka tehakse. "Eks ma olen oma olekult ja tegudelt piisavalt iseseisev ja konkreetne ja kindlasti mõningatele inimestele see ei meeldi," rääkis endine siseminister. "Kui Eesti riik ministri näol leiab, et Kalle Laanet võiks olla see, kes on suuteline seda vankrit vedama, siis ka kindlasti väga tõsiselt kaaluksin seda."

Laaneti sõnul on kõige reaalsem kandiaat PPA juhi kohale täna Põhja prefekt Elmar Vaher, aga tal puudub nõutav magistrikraad. Teoreetiliselt on siseministril võimalik määrata Elmar Vaher PPA juhi kohusetäitjaks.

Väljastpoolt organisatsiooni ei näinud Laanet PPA juhi kohale sobivaid kandidaate. "Seda organisatsiooni ei saa juhtida kui äriettevõtet," kõneles Laanet. "Vaja on ka empaatiameelt ja liidri rolli, kes suudaks kogu meeskonna piltlikult öeldes lahingusse viia."

Turvalisus on inimeste üks põhivajadus

Laanet avaldas kahetsust, et PPA juhi konkurss on veninud nii pikaks, sest selle venimisega on langenud ka organisatsiooni töövõimekus.

"Kui vaadata, millised ametikohad on siseministeeriumi valitsemisalas täitmata – Ida-Viru prefekti koht, PPA juhi ametikoht, kaks asekantsleri kohta, päästeameti juhi koht – siis tegelikkuses on need organisatsioonid tõmbetuultes ja nende tegevus on iga päev vähem või rohkem häiritud," kõneles Laante ja lisas, et nende ametite suitsunurkades küsivad nii keskastmejuhid kui reatöötajad iga päev, kes võib olla järgmine juht ja millised muutused ta endaga kaasa toob.

"Siseturvalisus on teema, millega ei saa lihtsalt niisama mängida ja nende organisatsioonide võimekus on Eesti riigi seisukohtalt ääretult tähtis," sõnas Laanet. "Turvalisus on inimeste üks põhivajadusi."