Uudisteagentuur Reuters teatas EL-i allikatele viidates, et endine Eesti peaminister ja keskpanga juht Kallas oli pettunud, kuuldes, et ta võidakse nimetada EL-i korruptsioonivastase büroo OLAF tööd juhtivaks volinikuks.

Agentuuri andmetel valmistus Euroopa Komisjoni uus president Jose Manuel Barroso esmaspäeval viimaseks salajaseks kõnelustevooruks komisjoni uue koosseisu üle.

Viimase kahe nädala jooksul on endine Portugali peaminister tutvunud liikmesriikide esitatud volinikukandidaatidega, kes alustavad tööd 1. novembril.

“Barroso on juba kohtunud kõigi või peaaegu kõigiga. Ent kui keegi teab, kes saab komisjonis millise portfelli, siis on see ainult Barroso ise,” ütles üks komisjoni ametnik.

Barroso on öelnud, et avalikustab kohtade jaotuse uues komisjonis hiljemalt 27. augustil. Barroso raskeimaks ülesandeks saab EL-i suurliikmete Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa soovide rahuldamine, jätmata seejuures allaandja muljet.

Volinikukandidaatide hulgas on kolm endist peaministrit, viis endist välisministrit ja kolm endist rahandusministrit.

EL-i allikate teatel on Barroso tekitanud rahulolematust mõnede väiksemate liikmesmaade kandidaatide seas, tulles välja seisukohaga, et nad ei saa tõenäoliselt Brüsselis oluliseks peetavaid niinimetatud rahakohti.

Leedu endine rahandusminister Dalia Grybauskaite olevat mures, et ta võib saada haridus- ja kultuurivoliniku portfelli.

EL-i diplomaadid spekuleerivad, et oluline konkurentsiportfell võib minna Kreeka volinikule Stavros Dimasele või Iiri volinikule Charlie McCreevyle, mitte Prantsuse Jacques Barrot’le, kes seda soovib. Samuti spekuleeritakse, et Saksa volinik Günter Verheugen ei saa soovitud majandusreformide voliniku kohta, vaid tööstus- või siseturu portfelli.