Austatud hr. Nebokat!

On klassikaline demagoogiavõte – kui poliitik midagi ütleb, mis ei meeldi, siis sildistatatake ta kohe: kibestunud, solvunud, vihane, tige jne. See tähendab - põhjus on inimeses, mitte probleemides.

Kõigepealt mõned õiendused. Ma ei ole pettunud selles, et ma ei saanud presidendiks, vaid selles, kuidas president lõpuks ametisse pandi. Kersti Kaljulaidu toetan ma isiklikult igati ja soovina talle edu.

Teiseks väärivad nähtavasti lahtirääkimist väited erakonna toetusest minu kandidatuurile. Tõepoolest, ma nägin, kuidas mind toetas suur hulk erakonna liikmeid nii fraktsioonis, juhatuses ja ka piirkondades. Ma olen nendele väga tänulik. See oli innustav. Kui aga oluline grupp erakonna juhtivaid liikmeid tegutseb kuni lõpuni valijameeste seas aktiivselt minu vastu, siis pole põhjust rääkida erakonna kui terviku ühtsest positsioonist ja tugevast toetusest.

Minu süüdistamine kremlimeelsuses on kahtlemata ebatavaline. Kas see oli mõeldud naljana? Kui ei, siis on tegemist erakordselt tõsise süüdistusega.

Süüdistatav peab saama ennast kaitsta. Ka presidendivalimiste aspektid väärivad erakonnasisest arutelu.

Sellest lähtuvalt teen ettepaneku arutada süüdistust minu kremlimeelsuses ja muid lahkarvamusi erakonna juhatuses minu osavõtul niipea, kui võimalik.

Siim Kallas

Reformierakonna auesimees