Saksa ajakiri Focus teatas, et komisjoni uus president Jose Manuel Durao Barroso on Saksa volinikule Gynter Vehreugenile pakkunud “tööstusvoliniku” kohta.

Hetkel sellist ametinimetust veel pole, kuid kuna uues komisjonis on volinikke senisest viie võrra rohkem, mängitakse jaotused osaliselt ümber, kirjutas Eesti Päevaleht.

Britt Peter Mandelson soovib samuti maanduda majandusvaldkonda. Võimalik on siseturg, konkurentsimandaat või kaubandussuhted. Viimast portfelli sihib ka Poola volinik Danuta Hybner.

Järele jääb majandus- ja rahandusvoliniku koht. Selle praeguse valdaja, Joaquin Almunia juures töötab hetkel ka Siim Kallas. Novembrist võib sel toolil istuda aga prantslane Jacques Barrot. Samas tahab ka Iirimaa rahandusminister Charlie McCreevy sama kohta.

Kõik see teeb Kallase elu raskeks. Kallas on küll üks kolmest ekspeaministrist uues komisjonis, kuid suurriikide seljatamiseks sellest ei piisa.

Lisaks on mõnigi mõjukatest mittemajanduslikest kohtadest kardetavasti uute liikmete jaoks välistatud: administratiivvolinik, tulevane sisekontrolli volinik ja välissuhete volinik.

Kallase jaoks huvitav, kuid kergem ettevõtlus- ja infotehnoloogiaportfell jääb ilmselt Soomele, kui seda just kaheks ei lõhuta.

Olulisemad otsused langetatakse praegu. Sellele osutab EL-i peaministrite voorimine Lissaboni vahet, neljasilmavestlustele Barrosoga. Neljapäeval oli seal Prantsusmaa Jean-Pierre Raffarin, reedel Läti Indulis Emsis. Viimane teatas, et talle “lubati kompromissi”. Läti kandidaati Sandra Kalnietet võib soosida asjaolu, et ta on naine. Barroso rõhutab naiste osatähtsust.

Juhan Parts pole Lissabonis siiani käinud, kuigi allikate sõnul on “kontakt” Barrosoga olemas. Parts kohtus Barrosoga kahepoolselt viimati aprillis ja kahe mehe läbisaamist peetakse heaks.