“Võiks olla lihtsalt üks palk ja kõik,” ütles Kallas Postimehele. Tegemist on peaministri ja Reformierakonna liidri isikliku arvamusega, mitte partei ametliku positsiooniga parlamendiliikmete palga ja hüvede reformimisvajadusest.

Nädala pärast esmaspäeval on Riigikogu liikmete palgaprobleem kaksikliidu koalitsiooninõukogu koosoleku päevakorras. Kaks päeva hiljem, 6. novembril koguneb küsimust käsitlema Riigikogu fraktsioonide esindajatest koosnev vanematekogu.

Seni Tallinnast ja piirnevatest valdadest väljaspool registreeritud parlamendisaadikuile makstud korterihüvitised võiks Kallase sõnul ära kaotada. Maksuvaba esinduskulu on tema sõnul maailmas küll levinud, ent põhimõtteliselt võib ka selle palganumbri sisse ära mahutada.

Kas Riigikogu liikme palganumber peaks olema praeguse palga suurune või näiteks praegune palk pluss senine esindustasu, selliste detailide üle pole Kallas jõudnud mõelda. Tema hinnangul kerkib parlamendipalkade reformis kindlasti küsimus nende indekseerimisest ehk kas siduda palk senisel kombel Eesti keskmise palgaga või mõne muu näitajaga või jätta see tegemata.

“Kindlasti pooldan, et Riigikogu liikme palk oleks suur,” kinnitas Kallas Postimehele. “Palga vähendamine lõhnab populismi järgi.”

Kaksikliidu koalitsiooninõukogu liige, Keskerakonna parlamendifraktsiooni esimees Toomas Varek ütles, et fraktsioonis toimunud arutelude kohaselt peaks Riigikogu liikmel olema üks palk pluss veel majutuskompensatsioon Tallinnast ja lähivaldadest kaugemal elavatele saadikutele.

Kui suur peaks riigikogulase palk olema, ei soovinud Varek pakkuda. Ta ütles, et Keskerakonnas esitavad oma ettepanekud palgasüsteemi muutuste kohta kolm fraktsioonisisest töörühma — majandustöörühm Kalev Kallo juhtimisel, kultuuri- ja haridustöörühm Mihhail Stalnuhhini juhtimisel ning põhiseaduse, õiguse ja riigikaitse töörühm Vareki enda juhtimisel.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on öelnud, et kaks võimuerakonda peaksid saadikute palgaküsimuse reformimisel aktiivsemad olema. “Ma näen, et mõned Riigikogu liikmed ei ole muudatustest üldse huvitatud ja tahaksid säilitada status quo’d,” ütles Savisaar.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Meelis Atonen ütles, et Riigikogu liikmetele ainult ühe, kuid praegusest suurema palga kehtestamise variant on olnud arutusel, kuid sellega seoses tõuseb probleem — palgatõusust võidaksid kohe senised parlamendipensionärid.