“On olemas väga ebatõenäolised sündmused, mis kunagi ära ei kao,” lausus Kallas täna ajakirjanikele. Ta lisas, et samuti pole olemas piiri, kust keegi üle ei pääse. “Ka Berliini müürist roniti üle,” lausus Kallas. “Ja 11. september näitas, et mitte miski pole võimatu.”

Ajutiselt siseministri kohuseid täitev justiitsminister Märt Rask rõhutas, et traagiline ühe kurjategija ning ühe politseiniku surmaga lõppenud tulistamine Läti Valkas ei olnud juhuslik. “Politsei oli kurjategijail kannul, kahju et üks neist pääses,” lausus Rask.

Küsimusele, kas on normaalne, et Venemaalt tulnud kurjategijad elasid Eestis aasta aega illegaalselt, vastas justiitsminister, et kuna meil ei ole totaalset passikontrolli, võib inimene meil tõesti elada pikka aega nii, et tema vastu riik huvi ei tunne. “Meil on umbes 35.000 asotsiaalset prügimäekolli, kel pole passi ja kellest riik ei oma mingit ülevaadet,” tõi Rask näiteks.

Venemaalt pärit ning Eestis ja Lätis väidetavalt neli inimest tapnud Juri Ustimenko ja Dmitri Medvedjev, kes on viimase kuu jooksul Eestis arvatavalt sooritanud kaheksa kuritegu, põgenesid Eestisse aasta tagasi pärast Venemaal sooritatud kuritegusid.

Ligi pool aastat varjasid Medvedjev ja Ustimenko ennast Sillamäel, politseil pole sellest perioodist seni ühtegi vihjet nende võimalikele kuritegudele. Pärast seda ei möödunud aga nädalatki, kui politsei poleks põgenike tehtud kuritegusid registreerinud.

Medvedjev hukkus pühapäeva öösel Läti Valkas politseiga puhkenud tulevahetuses. Ustimenko pääses põgenema. Kuigi politsei sai eile neljas mõrvas kahtlustatava Ustimenko võimaliku asukoha kohta sadu vihjeid, ei pruugi mees kahtluste kohaselt enam Eestis viibida.