Valitsus moodustas teisipäeval riigi rahastatavate rakenduslike sotsiaaluuringute riigitellimuse koordineerimiseks asjatundjate komisjoni, mille moodustamise eesmärk on luua eeldused riigi tellimusel valmivate rakenduslike sotsiaaluuringute tulemuslikumaks kasutamiseks riigivalitsemises ning sotsiaalteadlaste paremaks kaasamiseks riigi poliitika kujundamisele.

Valitsuse korralduse kohaselt on komisjoni ülesandeks koordineerida riigiasutuste tegevust riigi finantseerimisel läbiviidavate rakenduslike sotsiaaluuringute tellimisel, rakenduslike sotsiaaluuringute riigitellimuse kujunemise korrastamine selgete reeglite väljatöötamise kaudu ning sotsiaalteadlaste kaasamine riigi tellimusel läbiviidavate uuringute eel- ja järelekspertiisi.

Peaminister Siim Kallas ütles ajakirjanikele, et komisjoni moodustamise esimene lähtekoht oli sotsiaalteadlaste avaldus, et Eesti riigis on asjad kehvasti ning nende kogemusi ei kasutada sotsiaaluuringute tellimisel. “Me üritame rakenduslike sotsiaaluuringute alast tegevust veidi korrastada,” ütles Kallas. “Oleme pidanud sotsiaalteadlastega nõu, kuidas teha nii, et riik saaks rakenduslikest sotsiaaluuringutest rohkem kasu. Pole mingit kahtlust, et Eesti valitsus näeb selliste uuringute vajadust ning vajab adekvaatset infot toimuva kohta.”

Kallase sõnul on tavaliselt puudunud vajalik korrastatus ja on püstitatud ülesanne, mis on olnud liiga üldine.

“Loodame, et see pikk väitlus sotsiaalteadlaste ja valitsuse vahel, et ühed ütlevad, et nende kogemusi ei kasutada, ja teised, et pole adekvaatset infot, on leidnud nüüd konkreetse lahendi,” ütles Kallas. “Vaatame, kuidas see nüüd tööle hakkab.”

Peaministri sõnul lõpetab valitsus nüüd rahvastiku-uuringute tellimise korraldamiseks mõeldud komisjoni töö, sest selle tegevusvaldkond oli liiga kitsas.

Kallas ütles, et valitsus üritas komisjoni koosseisu kaasata kõigi oluliste alade esindajaid sotsiaaluuringute vallas ning ka erinevaid keskusi. Valitsuse korralduse kohaselt on komisjoni esimeheks riigisekretär Aino Lepik ning aseesimeheks Tallinna Tehnikaülikooli professor Alari Purju.

Valitsus määras komisjoni liikmeteks rahvastikuministri nõuniku Mare Ainsaare, Õigusinstituudi professori Talis Bachmanni, ES Turu-uuringute ASi uuringudirektori Juhan Kivirähki, Eesti Avatud Ühiskonna Instituudi juhataja Ivi Proosi, Tartu Ülikooli emeriitprofessori Rein Taagepera, Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktori Erik Terki, Tartu Ülikooli professori Mikk Titma ja Tallinna Pedagoogikaülikooli Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituudi direktori Raivo Vetiku.

Komisjonile pandud ülesannete täitmise kohta esitatakse iga aasta 1. juuliks ülevaade valitsusele.