Majanduskomisjoni liige Kaljuvee tõi oma kõnes esile, et üldiste hinnatõusude leevendamiseks peab valitsus võtma kasutusele meetmeid, mille abil seista vastu elektri hinna tõusule, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

“Elektri hind koosneb kolmest põhikomponendist: üks on nn aktiivenergia hind – turuhind, mille tõusust räägitakse; teine kolmandik on elektrivõrgu tasu, n-ö elektri transportimine; kolmas komponent on maksud – aktsiisimaks, taastuvenergiamaks ja käibemaks,” selgitas Kaljuvee.

“Valitsus saab hinnakujundusel kaasa rääkida maksude osas,” märkis Kaljuvee, “seda eelmine valitsus muide ka aktiivselt tegi tõstes nii aktsiisi, käibemaksu kui ka taastuvenergimaksu.”

Kaljuvee sõnul saab valitsus ja ka majandusministeerium kaasa rääkida kui palju lubatakse tõsta võrgutasusid. “Järgmise ringiga tuleb juba Elering tahtma oma võrgutasu tõusu. Majandusminister ei tahtnud öelda seda numbrit, ta kindlasti teab ja see ehmatab teda. See number – mina võin spekuleerida – on 30-40% või isegi rohkem.”

“Panen meile kõigile südamele, et survestaksime valitsust vaatama tõsiselt läbi elektrimaksude osa ning hoidma kontrolli all võrgutasusid, sest elektri hinna tõusule järgneb ka teiste hindade tõus,” lõpetas Kaljuvee.