Intervjuus ajalehele Postimees tunnistab 31-aastane Kaljuvee, et tunneb end tšekkide võltsimises süüdi küll legaalselt, kuid mitte moraalselt.

„Seda võib nimetada eksperimendiks. Kui 100 dollarit vedeleb tänaval, siis kas sa võtad selle üles, kuigi tead, et see pole sinu raha ja sul on rahakotis niigi 1000 dollarit? Suurem osa inimesi võtaks selle üles. USAs on tšekkidega toimuv sellega enam-vähem võrreldav. Juriidiliselt ei ole sel õigustust, aga moraalselt isegi on,” räägib Kaljuvee.

„Tahtsin näha tagajärge. Mul puudus vanglakogemus. Ma ei ole armees ka käinud. See oli nüüd sõjaväele kõige lähem kogemus, ainult õppustel ei pidanud käima. Meenutas spordilaagrit, kus ei pea kätekõverdusi tegema.”

Kaljuvee selgitab, et USAs kirjutatakse iga päev umbes kaks miljonit katteta tšekki. „Arestimajas oli ainuüksi meie korrusel neli sama süüdistusega meest nagu mina. Pankadele pole see probleem, sest pangad hoiavad tšekke neli päeva kinni ja teenivad nii intresse. Pankade aastakahjum on umbes 20 miljonit dollarit, aga see on väiksem kui kasum tšekkide kinnihoidmise eest.”

Mees ütleb, et uimastid olid tal kaasas enda tarbeks, samuti ei tee ta nende tarbimisest suurt probleemi. „Kui sa liiguksid läbi New Yorgi või isegi Tallinna ööelu ja sul oleks röntgenkaamera, siis näeksid, kuidas pooltel inimestel on selline kotike taskus. Minul paar viimast kuud,” räägib ta.

„Paljud asjad on seadusega keelatud. Näiteks punase fooritulega on keelatud tänavat ületada, aga inimesed teevad seda ikka. Kiirust ei tohi ületada, aga inimesed teevad seda iga päev.”

Kaljuvee osutab, et kokaiin ei ole uimasti, see on selgisti, stimulant. „See ärritab ja stimuleerib, nagu cappuccino — üks gramm kokaiini on nagu viis tassi cappuccino’t. Kui tahad ideid teoks teha, tuleb paratamatult olla kaua üleval. Ma ei ole sõltlane, aga vahel kasutan küll,” tunnistab ta.

„20. sajandi kõige tähtsam füüsik Einsteini järel Richard Feynman möönis avalikult uimasti kasutamist. Francis Crick, 20. sajandi kõige olulisem teadlane molekulaarbioloogias, tänu kellele saab üldse DNAd uurida, teatas, et tegi oma Nobeli preemia väärilise avastuse LSD mõju all.”

Kaljuvee nendib, et „juriidiliselt” kahetseb tehtut ega soovita seda kellelegi, kuid väidab: „Mul läheb hästi, palju paremini kui viis aastat tagasi. Ja eksivad need, kes arvavad, et olen naisest lahku läinud.”

Ka enesetunne olevat hiljuti kautsjoni vastu vabastatud mehel hea. „Olen puhkusel, loen New Yorgi kodus kõrgemat matemaatikat.”

Kaljuvee astub kohtu ette ilmselt tuleva aasta kevadel.