EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme teatas teisipäeval Viljandis peetud rahvakoosolekul, et välisminister Marina Kaljuranna kui potentsiaalse presidendikandidaadi probleem on lisaks reformierakondlikule seljatagusele tema vene rahvus, kirjutab Sakala.

"Ma ei pane Kaljurannale pahaks, et ta on venelane, aga ma ei arva, et venelane võiks olla Eesti president. Maailmas on juba üks riik, kus on venelasest president," sõnas Helme.

Marina Kaljurand ütles vastuses Delfile: "Jah, olen venelane, olen Eesti kodanik ja Eesti patrioot ja olen selle üle uhke. Eesti on minu sünnimaa ja kodumaa, austan ja armastan Eestit. Olen kogu oma karjääri jooksul seisnud Eesti huvide eest. Ka suursaadikuna Moskvas, aprillis-mais 2007, kui kaitsesin Eesti seisukohti Venemaa noorteorganisatsioonide otseste ja füüsiliste rünnakute ajal," meenutas Kaljurand aprillirahutuste aega.

Helme ja tema räige retoorika ei tohi muuta minu ega teiste Eesti inimeste käitumist ja suhtumist, me ei tohi jääda kuulama nende hirmutamist ja ähvardamist.
Marina Kaljurand

Kaljurannal on kahju, et Martin Helme poliitiline tegevus meenutab juba rohkem našistide rünnakuid kui demokraatliku riigi parlamendi liikmele sobivat käitumist. "Helme ja tema räige retoorika ei tohi muuta minu ega teiste Eesti inimeste käitumist ja suhtumist, me ei tohi jääda kuulama nende hirmutamist ja ähvardamist - olen ja jään Eesti Vabariigi kodanikuks, kes kaitseb ja esindab väärikalt Eesti Vabariigi huve nii välisministrina kui kodanikuna," kinnitas Kaljurand.

Ivar Tallole ajavad Helme sõnad hirmujudinad peale

Hetkel Gruusias viibiv politoloog Ivar Tallo (SDE) kuulis Helme öeldust Delfi käest ning see tekitas temas imestust. "Meil on põhiseadusega paika pandud, kes tohib ja kes ei tohi presidendikandidaat olla, ja mingisuguse kuuluvuse alusel sobivuse hindamine absoluutselt ei päde," ütles Tallo.

"Jäägu see Helme südametunnistusele. Noored on aeg-ajalt rumalad, ajavad suust välja mingisuguseid üldsegi mitte asjakohaseid sõnu. Olnud seda mitte kuulnud ja nüüd teie käest kuuldes, ajab see judinad ihule, kui rumal võib üldse olla," sõnas Tallo.