Välisminister Kaljurand tõi ettekandes välja, et suurimat ohtu Euroopa Liidu ühtsusele kujutab endast endiselt rändekriis. Suvekuude saabudes on oluline jääda valvsaks julgeolekuolukorra võimaliku halvenemise ning uute võimalike rändeteede tekkimise suhtes. „Kuigi EL ja Türgi kokkulepe on rändevooge leevendanud, on vaja jälgida, kuidas kokkulepet pikemas plaanis rakendatakse,“ ütles Kaljurand.

Eesti välisministri sõnul on oluline hoida idapartnerlust Euroopa Liidu välispoliitilise agenda fookuses. „Ajal, mil seisame silmitsi paljude piirisiseste ja –väliste probleemidega, on oluline jätkata pingutusi idapartnerite lõimumiseks Euroopa Liiduga,“ sõnas Kaljurand ning lisas, et Eesti on alati pakkunud idapartneritele reformide elluviimisel oma tuge ja on valmis seda tegema ka edaspidi.

Kõrgemate riigikaitsekursuste eesmärk on tutvustada poliitikutele, kõrgematele riigiametnikele ja kaitseväelastele, KOVle, majandus- ja arvamusliidritele, kultuuri- ja haridustegelastele, ajakirjanikele, kolmandale sektorile ning läbi kõigi nende kogu ühiskonnale Eesti julgeoleku-, välis- ja kaitsepoliitikat ning riigikaitse laiapõhjalist käsitlust ning suurendada koostööd ning ühiskondlikku sidusust riigikaitse valdkonnas. Kursusi korraldab rahvusvaheline kaitseuuringute keskus koostöös kaitse-, välis- ja siseministeeriumiga.