Rakveres Tuule tänaval elav Evi Kaldas rääkis, et nende kandis on olnud juba paar nädalat kuulda kakke — läbilõikavat piuksumist ning koera haukumisele sarnlevat
vouh-vouh
häälitsust. Mõnel tänavaelanikul on õnnestunud rahvapäraselt ka öökullideks nimetatavaid linde näha, kes õhtuhämaruses aktiivseks muutuvad, kirjutab Virumaa Teataja.

“Uurisime linnuraamatut, linnud tunduvad olema sarnased kassikakuga,” rääkis Evi Kaldas, kes arvas, et tõenäoliselt elab nende naabruses emalind koos kahe pojaga. Tema sõnul ei ole tegemist kõige sagedamini linnaruumi sattuva kodukakuga, sest viimane teeb huikavat häält.

Mitmed inimesed rääkisid, et kakkude häälitsemist ei ole kuulda üksnes Tuule tänaval, vaid ka mujal ümbruskonnas.

Ornitoloog Riho Kinks ütles, et Eestis elab kahte liiki kakke, kes võivad tulla elama inimese naabrusesse — nendeks on kodukakk ning kõrvukräts. Ornitoloogi sõnul kodukakk vilistavat ega piuksuvat häält ei tee.

“Tõenäoliselt on tegemist kõrvukrätsu poegade piuksumisega,” arvas ornitoloog, kelle sõnul on pojad juba pesast väljunud ning õpivad saaki jahtima. Vanalind teeb ornitoloogi kinnitusel tõepoolest häält, mis sarnaneb koera klähvimisele.

Kinksi sõnul on kõrvukräts välimuselt üsna sarnane kassikakule, kes on aga Eestis võrdlemisi haruldane ning linna elama ei tule.

Kinks ütles, et kõrvukrätsude pesitsemine linnakeskkonnas pole väga haruldane, kuid mitte ka päris igapäevane. Väga suure liiklusega kohti kõrvukrätsud siiski väldivad.

Kõrvukräts, keda rahvapäraselt väikeseks kõrvikuks kutsutakse, on varesesuurune Eestis küllalt sage kakuline. Tema kehavärvideks on kollane ja pruun, mis segamini laikudena esinedes annavad kollakaspruuni värvuse. Linnu saba on sama pikk kui tema keha ning altpoolt heledam kui pealtpoolt. Kõrvukrätsu silmade ümbruses on ainult hallikaspruunid suled, nokk on must nagu küünedki.