Kaks uhiuut Agusta-Westlandi kopterit on siseministeerium juba Eestisse toonud. Esimene neist saabus 2007. aasta septembris, teine 2008. aasta detsembris. Kolmanda hange on tehtud välispiiri fondi vahendite abiga ja sõidukit on siseministeeriumi andmetel oodata 2010. aasta talvel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Siseministeeriumi esindaja Kristina Leeri sõnul on hangitavad kopterid mõeldud tsiviilotstarbeks, kuid saab nendega vajaduse korral teostada ka lennupäästet.

Ülejäänud kolme lennumasina hangete suhtes pole veel täit selgust, kumb ministeerium, mis raha eest ja milliseid koptereid ostab.

Kaitseministeeriumi pressibüroo juhataja Aet Kuke sõnul vajab kaitsevägi siseministeeriumi kopteritest erinevaid masinaid, mis võimaldaksid täita riigikaitselisi taktikalisi, meditsiinilisi ja vaatlusülesandeid.
„Oleme siseministeeriumiga kokku leppinud, et hankeid ei dubleeritaks,” kinnitas Kukk. Tema sõnul vajab Eesti kokku kuut helikopterit.

Transpordikopterite hange ei toimu tõenäoliselt siiski lähema nelja aasta jooksul, tõdes Kukk ja kuigi koostööleping lõppeb 2012. aastal, pole see tema sõnul takistus masinate hankimisel. „Kokkuleppeid saab alati pikendada, see ei ole probleem. Kuid majanduskasvu taastumise tõttu võib hangete alustamine võimalik olla ka järgneva nelja aasta jooksul,” sõnas ta.

Piloodid lähevad Afganistani praktikale

Lennupäästeks ja taktikaliseks transpordiks on Eestis peale kopterite ostmise vaja koolitada veel praegustele lisaks 13 kopterimeeskonda. Lepingu kohaselt koostatakse pilootide väljaõppeks ühtne kava.

Koostöös brittidega saadetakse neli Eesti õhuväe kopteripilooti õppima Suurbritanniasse ja hiljem kogemusi omandama Afganistani. Kaks pilooti saadetakse kuni aastasele ümberõppele Suurbritanniasse, pärast mida teenivad nad kaks aastat pilootidena operatsioonidel Afganistanis.
Pilootide väljaõppe eest tasub Suurbritannia, Eesti pool katab peamiselt pilootide ja nende perede lähetusega seotud kulutused.