Kolmapäeval kella 16.34 ajal sattusid õhkutõusev Estonian Airi Tallinn-Londoni reisilennuk Boeing 737-500 ja navigatsiooniseadmete testlendu teostav Soome lennuk BE-9 teineteisest 630 jala kaugusele, ütles BNS-ile Lennuliiklusteeninduse AS-i juhatuse esimees Jaan Tamm.

Lubatud ohutu kaugus on vähemalt tuhat jalga.

Tamme sõnul toimus intsident umbes 9 kilomeetri kaugusel Tallinna lennuväljast Harku järve kandis.

Estonian Airi pressiesindaja Raimond Made sõnul oli intsidendi ajal reisilennukis 41 reisijat ja viis meeskonnaliiget. "Reisijad tõenäoliselt ei märganudki intsidenti," sõnas Made.

Tamme sõnul olid testlendu tegevas Soome lennukis BE-9 vaid meeskonnaliikmed, keda oli 2-3.

Neljapäevaks oli lennuliikluseenindus teinud lennukite paiknemise väljavõtted radariandmete alusel ning võtnud lennujuhilt seletuse toimunu kohta. Lennuliiklusteenindus viib intsidendi asjaolude selgitamiseks läbi põhjaliku uurimise.

"Esialgse analüüsi tulemusel võib öelda, et tegemist ei olnud ootamatu olukorraga, kuna lennujuhtimissüsteem andis eelhoiatuse arvutuslikust hajutusmiinimumide võimalikust rikkumisest," märkis Tamm.

Lennujuht toimis vastavalt eelhoiatuse informatsioonile ja andis korralduse tõusva lennuki kaptenile lennutrajektoori muuta, millega ohuolukord lahenes. Kogu sündmus oli lennujuhi poolt kontrollitav ja lennuohutus tagatud.

Tamm rõhutas, et kõik info lennuintsidendi kohta on esialgne ja uurimise käigus võib väljakäidud arvudes tulla muudatusi.

"Lisaks lennuliiklusteeninduse radarile fikseeris intsidendi ka mõlema lennuki aparatuur. Nüüd tuleb neid andmeid omavahel võrrelda," sõnas Tamm.

Tema hinnangul võib uurimise tulemustest kokkuvõtteid teha järgmisel nädalal.

Viimane samalaadne intsident toimus mullu 26. oktoobril, kui teineteisele sattusid ohtlikult lähedale Tallinna lennuväljalt õhku tõusnud Kogalõm-Avia TU-154 ja maanduv SAS-i lennuk Dash-8.

Senine tõsiseim lennuõnetus Eesti taasiseseisvumise järel oli mullu 23. novembril, kui Tallinnast Kärdlasse teel olnud lennufirma Enimex AN-28 kukkus Hiiumaal alla. Lennuki pardal olnud 17 inimesest suri üks kohapeal ja teine hiljem haiglas. Vigastada sai kokku seitse inimest.