“Mina pole sellist prügimäge Euroopas näinud, kus kajakaid ei elaks,” ütles ASi Tallinna Jäätmekeskus juht Rein Pillerpau SL Õhtulehele.

“Käisin eelmisel nädalal Jõelähtmes ning nad olid juba kohal.” Tema sõnul räägiti juba aastaid tagasi, et koos Pääsküla prügila üleviimisega uude kohta kolivad sinna ka prügilinnud. Siis tehti Pillerpau sõnul ka mitu uuringut. “Selgus, et linnud lendavad Ülemiste järvelt Jõelähtmessle täpselt üle lennuraja,” rääkis Pillerpau.

Soome ornitoloogide hinnangul elas Pääsküla prügimäel vähemalt 5000 merikajakat.

Praegu rullitakse Pääsküla prügilat ja lõplikult saab ta muldkatte sügisel. Kuna lindude toidulaud on kadunud, on nad tõenäoliselt sunnitud Jõelähtme prügilasse ümber kolima.

Harju keskkonnateenistuse juhataja Jaan Pikka tunnistas, et see on võimalik. “Eks lähiaeg peab näitama, kuhu kajakad lähevad,” ütles ta. “Kui Pääsküla on kinni, siis kusagilt peavad nad toitu saama.”

“Ülemiste järve kajakakoloonia on praegu väike ja meile väga suurt ohtu ei kujuta,” väitis Tallinna lennujaama lennuohutus- ja julgestusjuht Ats Künnapuu. Tema sõnul elab Ülemistel umbes 200-300 järvekajakat, see pole lennukitele veel väga ohtlik.

“Minu teada lendavad Jõelähtmesse suured kajakad merelt. Lennujaam nende teele küll ei tohiks jääda, kuid juhtuda võib kõike.”

Et saada täpset teavet, kus linnud ööbivad ning kas nad lendavad Ülemistelt Jõelähtmesse, plaanib lennuväli pöörduda ornitoloogide poole. “Nemad peavad täpselt ütlema, kui palju linde, kust ja kuhu lendab.”