"Poliitiku oskus tunnetada ühiskondlikke surveid ja vastavalt nendele toimida, ühiskondlikule survele reageerida, näitab poliitiku adekvaatset rollitunnitust ja küpsust," kommenteeris Tampere ametist lahkuva kultuuriministri Rein Langi täna riigikogu ees peetud kõnet.

"Kuidas suhtuda poliitikusse, kes süüdistab oma hädades meediat, teisi poliitikuid, suhtekorraldajaid, selles on küsimus?" küsis professor. "Kuidas üldse suhtuda inimesse, kes süüdistab kõiki teisi ja enda rolli sellistes konfliktolukordades ei näe?"

Tampere tunnistas, et isiklikult talle meeldivad poliitikud, kel on selline tundlikkus ühiskonna suhtes, et nad oskavad ja suudavad võtta vastutust ja teha seda intelligentselt.

"Minu arust siin on Eestis üks suurepärane näide, kultuuriminister Signe Kivi, ja minu lugupidamine selle inimese vastu kasvas kordi, kui ta oli oma käitumisega näidanud oma suhtumist ja vastutusvõimet," meenutas Tampere Kivi ametist lahkumist.

"Kas mu lugupidamine Langi vastu tõusis - kahjuks pean ütlema, et pettumus suurenes," möönis Tampere samas. "Kuid kes olen mina, tavaline kodanik, ega teatud tüüpi poliitikud minusuguse arvamust ja suhtumist ju millekski ei pea."

See näitabki Tampere sõnul hetkeolukorda ja ka vastastikkust läbisaamist. "Poliitik, nii laiemalt võttes, mitte üksnes Lang, tema on lihtsalt näide selles loos, kas on lugupidav oma rahva tahte suhtes või mitte ja sellest tulenevalt on ka rahvas tema suhtes kas siis lugupidav või mitte," selgitas Tampere.

Täis probleemide pakett

Suhtekorralduse ja ajakirjanduse koha pealt on Tampere sõnul aga väga hea, et Lang nende survet tunnetas ja ka seda välja ütles.

"Nii suhtekorralduse kui ajakirjanduse roll ühiskonnas on probleemid avalikkuse ette tuua (nii võõras kui see ka mõnedele ei tundu, jah, suhtekorralduse roll on ühiskonna valupunktide avalikkuse ette toomine sellest kirjutavad kõik suhtekorraldusõpikud)," selgitas professor teooriat.

Tampere sõnul näitab see, et need kaks avalikus ruumis kommunikatsioonivooge juhtivad ja suunavad ametid on õppinud oma tööd tegema.

"Ja see, mida Lang mõned ajad tagasi väitis, et tegemist on kommunikatsiooniprobleemiga - mul on sellest vaid hea meel, et ministri tasemel on vähemalt probleem väga kenasti sõnastatud," avaldas Tampere heameelt.

Ta lisas täienduseks, et enne kommunikatsiooni probleemi oli selles juhtumis ka probleem otsustega ja probleem käitumisega. "Nii et täis probleemide pakett," lausus Tampere.

Ta leidis, et kahju on juhtumist kindlasti suurem kui Langi solvumine ja suur segadus kultuurilehega. "Aga ega asjad parane kui neid avalikkuse ette ei kista," ütles professor. "Loodame vaid, et sellest juhtumist saab konstruktiivne õppetund, ja osatakse eluga edasi minna senisest targemalt, intelligentsemalt. Osatakse teha targemaid otsuseid ja osatakse juhtumist nokkida välja see progressiivne, mis meid edasi aitab, ühiskonda parendab ja meie elu edendab."