2010.aastal Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvese osavõtul avatud mälestusmärgi elemendid saadetakse Eestisse ning püstitatakse taas 2014. aasta aprillis 1. jalaväebrigaadi lähedusse Paldiskis, teatas kaitsväe peastaap.

"Nii nagu ei jäeta langenuid maha lahinguväljale, ei jäta me ka maha mälestust langenuist," ütles kindralmajor Terras mälestustseremoonial lisades, et nii nagu kõik Eesti eest langenud võitlejad puhkavad kodumaa mullas, nii hakkab ka mälestusmärk paiknema seal, kus lähedased ja relvavennad seda külastada saavad.

Kaitseväe juhataja saabus Afganistani ööl vastu esmaspäeva. Lisaks Eesti kaitseväelastele kohtus ta Edela regionaalse väejuhatuse ülema kindralmajor Walter Lee Milleriga ja sai ülevaate arengutest väejuhatuse vastutusalal. "Rahvusvahelised julgeolekuabijõud on Afganistanis ja Helmandi provintsis palju ära teinud, kuid lõppeks sõltub kõik sellest, kuidas Afganistani riik tahab ja suudab hakkama saada," ütles kaitseväe juhataja.

Täna kohtub kindralmajor Terras Helmandi väekoondise ülema ja toetusväejuhatuse ülemaga, kellega arutab kaitseväe varustuse ja tehnika kojutoomist pärast operatsiooni lõppu 2014. aastal.

Praeguseks on esimesed Sisu XA-180 soomukid jõudnud Karachi sadamasse, kus nad laaditakse laevadele ja toimetatakse Ühendkuningriiki. Kaitsevägi toob koju kõik soomukid ja olulise osa tehnikast.

Koos kaitseväe juhatajaga on Afganistanis visiidil Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine, kaitseatašee kolonelleitnant Darren Smith ja Scoutspataljoni ülem major Andrus Merilo.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-16 teenib Afganistanis alates maikuust, novembris teenistust alustav Estcoy-17 jääb viimaseks Eesti jalaväekompanii rotatsiooniks. Julgeolekuvastutus Afganistanis antakse 2014. aastal üle kohalikele üksustele. Kompanii pöördub koju tagasi 2014. aasta suvel. Pärast jalaväekompanii väljatõmbamist jäävad Afganistani veel toetusüksused ja staabiohvitserid.