"Eesti kaitseväe jaoks on oluline koostöö nii NATO liitlaste kui lähinaabritega Euroopa Liidust, kellega meid seob Läänemere julgeolekuruum ja ühised väljakutsed," ütles brigaadikindral Terras. Kaitseväe juhataja kinnitas, et pikaajaline koostöö Rootsiga kaitseväelaste hariduse ja ühisõppuste vallas on jõudnud ühishangete ja küberkaitsealase koostööni, mis võimaldab väikestel kaitsevägedel oma ressursse tõhusamalt kasutada, teatas kaitseväe peastaap.

Kaitseväe juhataja tutvustas oma Rootsi kolleegile Eesti küberkaitseliidu arendamise kava. Rootsi on osalenud Eestis asuva NATO küberkaitsekeskuse tegevuses läbi erinevate projektide. Rootsi kaitseväe juhataja andis ülevaate Rootsi kaitseväe transformatsiooniprotsessist ning osalusest rahvusvahelistel operatsioonidel.

Rootsi on läbi aastate panustanud Balti kaitsekolledži projekti nii õppejõudude kui õppurite saatmisega. Aastatel 2001-2009 ning praegu täidab Rootsi kolledži ülema asetäitja ametikohta.

2010. aastal allkirjastasid kaitseministeerium ja Rootsi kaitsehangete amet kaitsealaste ühishangete raamlepingu, mis sätestab võimalike kuulivestide, öövaatlusseadmete, laskemoona, rivisõidukite ja lennuväljaseadmete hanked. Lepingu raames on logistikakeskus hankinud Eesti Afganistani üksustele kõrbesaapaid.

Kaitseväe juhataja visiit Rootsi jätkub täna Põhjamaade ja Balti riikide kaitseväe juhatajate kohtumisega, kus käsitletakse riikide panust NATO operatsiooni Afganistanis ning tegevust pärast 2014. aastat. Kaitsevägede juhid saavad ülevaate kõigist Põhjamaades ja Balti riikides sel aastal korraldatavatest õppustest ning arutavad teisi piirkonna julgeolekuküsimusi.

Möödunud aasta jaanuaris esitasid Põhjamaade kaitseväe juhatajad Balti kaitsevägedele kutse ühineda kaitsekoostöö raamistikuga NORDEFCO. Eesti, Läti ja Leedu alustasid esimese sammuna integreerumist Põhjamaade distantsõppe süsteemi ning arendavad koos teiste riikidega välisoperatsioonidel osalenud kaitseväelaste toetamise põhimõtteid.

Eesti kaitseväe koostöö Rootsiga ulatub kaitseväe taasloomise aastatesse. Rootsis on saanud hariduse või osalenud täiendõppes üle 50 mereväeohvitseri, Eesti ja Rootsi osalevad Euroopa Liidu Põhjala Lahingugrupis, 2009. aastal loodud Läänemere mereseire projektis SUCBAS ning Põhjala-Balti initsiatiivis, mille raames tegeletakse kaitsealase abi koordineerimisega Ukrainale, Lääne-Balkanile ja Gruusiale.