Kaitseministeeriumi võttis ettepanek eile lausa sõnatuks, sest oma seisukohta ametnikud öelda ei saanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Peastaabi ülem kolonel Neeme Väli saatis eelmisel nädalal kaitseministeeriumi kirja, milles teatas, et kaitsevägi tahab vähendada Eesti osalust ÜRO sõjalisel vaatlusmissioonil UNTSO, Iisraelis, Liibanonis ja Süürias.

„Arvestades kaitseväe teiste missioonide panustamise mahtu ja prioriteete ning eelkõige Afganistanist saadavaid kogemusi, teen ettepaneku jätkata alates 2009. aasta juunist UNTSO-s osalemist ühe kaitseväelasega,” kirjutas kolonel Neeme Väli.

Kaitseministeeriumi paistis sõjaväelaste ettepanek eile üsna ootamatult tabanud olevat ning seisukohta võtta ei osatud. Selle asemel teatas ministeerium, et enne otsuse tegemist tuleb teha põhjalik ning mitut ametkonda hõlmav analüüs, mis kätkeb endas nii sõjalisi kui ka julgeoleku- ja välispoliitilisi tahke.

„Kaitsevägi on omapoolse ettepaneku Lähis-Ida riikides tegutseva ÜRO rahuvalvemissiooni UNTSO kohta teinud. Kaitseministeerium saab selles küsimuses seisukoha võtta pärast välisministeeriumi ja peaministri bürooga peetavaid konsultatsioone,” sõnas ministeeriumi pressiesindaja Martin Jaško.

Praegu teenib UNTSO-s kaks Eesti sõjalist vaatlejat. See on kaitseväe jaoks vanim käimasolev operatsioon.