Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles kontingenti teele saates, et kuigi on tegemist viimase Afganistani suunduva üksusega, ei tohi ka sel rotatsioonil tähelepanu ja valvsust kaotada.

"Lahkumine Afganistanist on oluline kogu ISAFi operatsiooni jaoks, see nõuab täit tähelepanu ja kindlat fookust varasemast veelgi enam," ütles Terras rõhutades, et hoolimata viimase missiooni meeleolust tuleb tähelepanelikkus säilitada operatsiooni lõpuni. "Usaldage oma ülemaid ja andke oma kaasvõitlejatele kindlustunne, kogemus Afganistanis on õpetanud meid hindama vendlust, kaasvõitlejate usaldamist ja ausust," lisas Terras.

Kaitseväe juhataja tänas sõdureid saatma tulnud pereliikmeid ja sõpru koduse toetuse eest. Koos lähedastega saatsid kaitseväelasi teele Ühendkuningriigi suursaadik Christopher Bruce Holtby ja liitlasriikide sõjalised esindajad, maaväe ülem kolonel Artur Tiganik ja 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus.

Viimase Afganistani operatsioonile suundunud kontingendi ülem on kolonelleitnant Maidu Allikas, jalaväekompaniid Estcoy-17 juhib major Viljar Laaneste ning logistilist toetuselementi NSE-16 leitnant Rodion Sorokin.

Estcoy-17 teenib Helmandi väekoondise manööverkompaniina kogu operatsiooniala piires ja paikneb koos logistilise toetusüksusega Camp Bastioni sõjaväebaasis. Kontingendi koosseisu kuulub ligi 150 kaitseväelast.

Eesti on alustanud Afganistanist oma varustuse ja tehnika väljatoomist. Praeguseks on esimesed Sisu XA-180 soomukid jõudnud Karachi sadamasse, kus need laaditakse laevadele ja toimetatakse Ühendkuningriiki. Operatsiooni lõpuks toob kaitsevägi koju kõik soomukid ja olulise osa tehnikast.

Möödunud nädalal eemaldasid Camp Bastionis kaitseväe juhataja kindralmajor Terras ja Afganistanis teenivad kaitseväelased risti ja plaadi langenute nimedega mälestusmärgilt, mis tuuakse Eestisse ja püstitatakse Paldiski lähedusse.

Julgeolekuvastutus Afganistanis antakse 2014. aastal üle kohalikele üksustele. Kompanii pöördub koju tagasi 2014. aasta suvel. Pärast jalaväekompanii väljatulekut jäävad Afganistani veel toetusüksused ja staabiohvitserid.