Esimese grupi eriüksuslasi saatis kaitsevägi Afganistani detsembris. Ajakirjandusele põhjendati toona missiooni eesmärki vajadusega õpetada välja kohalikke Afganistani sõdureid.

Samamoodi kirjeldas erioperatsioonide rühma ülem, kolonelleitnant Riho Ühtegi üksuse tööd ka täna, hoides seejuures salajas, millal rühm Eestist lahkus, mitmest sõdurist rühm koosneb ning kuhu täpselt suundus.

Teada on, et rühm siirdus Afganistani juunis.

Ühtegi sõnul tõstsid Ameerika kolleegid eestlaste tööd eeskujuliku näitena esile mitmel konverentsil ja nõupidamisel. Väidetavalt puudub erirühma osas siduv leping, mistõttu sõltub igal järgneval missioonil osalemine eelmise õnnestumisest.

„Meie oleme valmis minema ka kolmandat ja neljandat korda, kui meid vaja on,“ kinnitas Ühtegi. „Selleks tuleb aga ka nüüd operatsioon edukalt läbida.“

Kaitsevägi alustas kaugluurerühma komplekteerimist 2005. aastal, mil korraldati katsed võimekate instruktorite leidmiseks.

Varem meedias avaldatu põhjal loodi neli aastat tagasi 36-meheline luurerühm, kelle võimekus lubab tegutseda nii linnas, kõrbes, mägedes kui ka merel ja vastase maa-alal mitu kuud ilma välise toetuseta.