Kaitsevägi saab Ameerika Ühendriikidelt Afganistanis kasutamiseks kuus MRAP-tüüpi soomukit MaxxPro, teatas BNS.

Kaitseväe peastaabi logistikaoskaonna tehikajaoskonna ülem kapten Raul Järviste ütles BNS-ile, et soomukid ootavad praegu vedamist Afganistani. Soomukite kavandatud tarneaeg on käesoleva aasta detsember, siis Afganistanis teeniv Eesti jalaväekompanii Estcoy-11 saab need kasutusele võtta järgmise aasta jaanuaris.

Peastaabi teavitusosakonna ülem kolonelleitnant Peeter Tali sõnas, et praegu ei ole veel selge soomukite kasutamise tingimused. Kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli on varem BNS-ile öelnud, et kõne all on erinevad variandid, mille seas on nii liisimine, rentimine kui ka liitlastelt kasutusse saamine.

Seda tüüpi soomukite põhi on V-kujuline, mis tähendab, et kere suunab plahvatuse jõu masinast eemale. Selline konstruktsioon kaitseb paremini sõdureid miinide ja isevalmistatud lõhkekehade plahvatuste eest.

Brigaadikindral Väli on öelnud, et seda tüüpi soomikute kasutuselevõtt aitaks sõnul oluliselt kaasa Afganistanis teenivate sõdurite turvalisuse tagamisele. Näiteks on V-kujulise põhjaga soomukeid võimalik kasutada kolonni eesotsas, ning juhul, kui kolonni teele on paigutatud lõhkekeha, tabaks plahvatus masinat, mis on konstrueeritud sarnaseid rünnakuid silmas pidades.

Lisaks saavad Afganistanis teenivad kaitseväelased tänavu enda käsutusse Hollandist ostetud Sisu XA-188.

Kapten Järviste sõnul pakuvad soomukid XA-188 praegu kasutuses olevates soomukitega Sisu XA-180EST võrreldes kaitset kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga käsitulirelvade tule vastu ning maamiinide vastane kaitse on uutel soomukitel täpselt kaks korda kõrgem.