Hiljuti tuli avalikkuse ette, et Reformierakonna esimees Taavi Rõivase valimiskampaania jaoks tehtud teleklipi jaoks filmiti Ämari lennubaasis lõik peaminister Rõivasest, kes kõnnib Ämari lennuvälja maandumisrajal. Hiljem kleebiti sellele juurde ka kahe hävitaja ülelend.

Eesti Päevalehes veeretasid seepeale erinevad asutused vastutust reklaami eest ühelt asutuselt teisele. Kaitseministeerium ja kaitsevägi suunasid küsimused valitsuse pressibüroole, sealt aga omakorda edasi Reformierakonda. Hiljem selgus, et erakonna kampaaniameeskond uuris algul peaministri büroost, et kellega peaks Ämari lennubaasis suhtlema, et küsida luba seal filmimiseks. Seepeale saadi kontakt, peale mida võttis õhubaasiga ühendust erakonna produktsioonifirma ning viimane käis ka samal päeval Ämaris kohapeal. "Seal ja varem ka telefonis selgitati täpselt, et mida, keda ja kus filmime ning millise klipiga tegemist on," ütles Reformierakonna kampaaniajuht Annika Arras paar päeva tagasi Delfile.

Selgusetuks on siiski jäänud, et kes täpsemalt kaitseväest filmimiseks loa andis ning selle eest vastutab. See küsimus aga tõotab jääda avalikkuse eest varju, kuna kaitseväe peastaabi pressiesindaja nooremleitnant Roland Murofi sõnul filmimise asjaolude tuvastamiseks sisejuurdlust alustatud ei ole.

"Kuna seadust ei rikutud, siis pole põhjust alustada ka juurdlust," ütles Murof Delfile.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et pärast seda, kui Reformierakonna esimees Taavi Rõivas laskis end Ämaris NATO sõjaväelennuväljal filmida, on ka teised parteid samasuguseks propagandateoks luba palunud. Sellistele palvetele pani aga kaitseminister Sven Mikser veto peale.

"Eeltoodust lähtudes on minu juhis kaitseväele järgmine: mitte lubada ühelgi erakonnal filmida oma reklaamklippe ja teha reklaamfotosid kaitseväe territooriumil ega kasutada enda reklaamimiseks kaitseväe tehnikat ja taristut. Vaid nii on võimalik tagada, et keegi ei süüdista kaitseväge ja kaitseväelasi poliitilises mõjutatavuses," kirjutas Mikser oma vastuses kaitseväe juhatajale.