Nii võibki ettenähtud 6 ruutmeetrit isiku kohta leida üksnes Tapal, kus eelmisel ja üle-eelmisel aastal ehitatud kasarmud on ajutiseks koduks enam kui 300 suurtükiväelaseks õppivale noormehele, kirjutab Postimees.

Tapalgi on põrandapinda ühe sõduri kohta vaid napilt ettenähtud normist enam — 6,6 ruutmeetrit isiku kohta. Tallinnas asuva tagalapataljoni kasarmud jäävad kuueruutmeetrisele normile alla ligi kolm korda, nagu ka Jõhvis asuva Viru jalaväepataljoni ning Ämaris paikneva lennubaasi ajateenijate ruumid.

Kõige hullemas seisus on aga Pärnu jalaväepataljoni ajateenijad, kes peavad kaheksa kuni üksteist teenistuskuud mööda saatma ettenähtust neli korda kitsamates kasarmutes. Põrandapinda tuleb Pärnus ühe ajateenija kohta poolteist ruutmeetrit, ligi 400 pataljonis väljaõpet saava ajateenija kohta tuleb vaid 320 voodikohta.

Kaitsejõudude peastaabi ülema ülesandeid täitev peastaabi operatiivosakonna juht major Leo Kunnas möönis, et kasarmuruumi küllusega ei saa kaitsevägi tõepoolest kiidelda. “Aga me peame endale aru andma, et kasarmukohtade juurdeloomine on aeganõudev protsess,” lisas major Kunnas.

Kunnas rääkis, et Kuperjanovi pataljonis suurenes eelmisel aastal pärast uue kasarmu ehitamist põrandapind ligi kaks korda, ning suurtükiväegrupi, mille kasarmute põrandapind kasvas samuti ühe uue hoone varal mõnesajalt ruutmeetrilt rohkem kui kahe tuhandele ruutmeetrile.

Samas suleti aga mullu kaks suurt sõjaväelinnakut Harjumaal Jägalas ning Tallinnas Magasini tänaval. Nii kadus likvideeritava Kalevi pataljoni linnaku sulgemisega augustis ligi 300 voodikohta, mais ajateenijatest tühjendatud õhutõrjedivisjoni Magasini tänava kasarmutes oli ruumi aga rohkem kui 250 sõdurile. Viimaste asemele asus suve algul Eesti sõjaväeluure.

Nii õhutõrjedivisjoni kui ka Kalevi pataljoni mehitamiseks mõeldud ajateenijad saadeti teistesse väeosadesse ning vaatamata rohkem kui 500 voodikoha kadumisele kutsuti teenistusse täpselt varem planeeritud arv noormehi.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko väitel pole kaitseväes voodikohtadest puudust. Hetkel on kaitseväel tema andmeil pakkuda ligi 2300 voodikohta, keskmiselt viibib teenistuses 2000-2500 noormeest. Et ligi pool väljaõppest käib Mikko sõnul maastikul, siis on kasarmuid võimalik kasutada n-ö vahetustega.

Tänavu peaks Mikko sõnul valmima uus kasarmu Tapal, samuti uued kasarmud Viru jalaväepataljonis ja Paldiskis skautpataljonis. Kuperjanovi jalaväepataljon saab Mikko kinnitusel juurde veel ühe põhjalikult renoveeritud kasarmu.