Saksa lambakoer Bruno Saules Vilkas asus teenistusse aasta alguses, teatas kaitseväe peastaap.

"Eelkõige tuleb tal kõrgete külaliste visiitide ajal teha erinevatel objektidel nii-öelda pommikontrolli. Sellisteks kontrollideks on olemas erinevaid vahendeid, kuid eriväljaõppe saanud koer on nendest kõigist vaieldamatult kõige kiirem ja tõhusam," ütles sõjaväepolitsei ülema asetäitja major Meelis Sarapuu. "Meil on erinevate julgestusülesannete maht viimastel aastatel kasvanud ja pommikoeri on kogu riigis väga vähe."

Seni laenas kaitsevägi koeri päästeametilt, kus seni olid ainsana Eestis sellise väljaõppega koerad.

Koolitus kestis poolteist aastat

Lisaks lõhkeainetele, suudab Bruno leida ka relvi. Samuti on ta edukalt sooritanud jäljekoera eksami ehk ta on võimeline üles võtma kadunud või põgenenud isiku jälje.

Kaheaastase Bruno ettevalmistamine kestis poolteist aastat. Oluline roll koera koolitamisel oli päästeametil ning politsei- ja piirivalveametil.

Ettevalmistus algas baastreeningust koerale ning hõlmas ka koerajuhi koolitust. Alguses õpetati koerale kuuletumist, hiljem aga juba keerukamate ülesannete täitmist nagu näiteks jäljeajamist ja lõhkeainete otsimist erinevatest paikadest. Eelmise aasta lõpus sooritas Bruno edukalt eksamid ja sai vastava tunnistuse.

Koera omaniku, sõjaväepolitseinik nooremveebel Martin Sihti sõnul jätkub nii koera kui tema enda väljaõpe edaspidigi. Samuti peab Bruno igal aastal tegema ka vastavad eksamid, mis lähevad koera jaoks aasta aastalt rangemaks.

"Kogu aeg peab õppima, et pädevus säiliks ja areneks. Teeme kaks kuni kolm korda nädalas trenni ja tahame ka võistlustel osaleda, näiteks jäljeajamise võistlusel. Eelmisel aastal osalesime kuulekusvõistlusel ja saime neljanda koha," ütles nooremveebel Siht.

Peremehe sõnul meeldib Brunole tööd teha ja vabal ajal on ta lemmiktegevus palli mängimine. "Vahel on ta nagu väike laps, nimelt meeldib talle süles istuda, hoolimata oma suurusest," sõnas peremees.

Major Sarapuu sõnul on teenistuskoerad mitmes NATO riigi sõjaväepolitsei üksuses, lähinaabritest on väga võimekas teenistuskoerte üksus Läti sõjaväepolitseil. Ta lisas, et praegu Eesti kaitseväel kindlat plaani rohkem koeri teenistusse võtta pole, kuid mõtteid selles suunas on.