Kaitseminister Urmas Reinsalu lausus, et Harjumaale Jägalasse täiesti uue linnaku ehitamise plaan tehti veel buumiaegset riigikaitse eelarvet arvestades ning majanduskriisi mõjude tõttu oleks see praegu liiga kallis.

Nüüd on kavas Tallinnas asuvad väeosad kolida pealinnast oluliselt kaugematesse kohtadesse. Täpset plaani veel pole, aga võimalikeks variantideks on kaitseväe olemasolevad linnakud Põhja-Eestis ehk Tapa, Jõhvi ja Ämari, kus on vajaminev infrastruktuur juba osaliselt olemas.

Kaitseministeeriumi varasema kava kohaselt pidid Jägalasse minema peaaegu kõik Tallinnas asuvad kaitseväe üksused ehk Vahipataljon, Staabi- ja sidepataljon, Logistikapataljon ja Luurepataljon. Linnak oli kavas ehitada kuni 1500 kaitseväelasele vana Nõukogude armee sõjaväelinnaku kohale. Jägala linnaku detaiplaneeringut on avalikult arutatud ning sel aastal pidi ka projekteerimine lõppema ja ehitus algama.

Kaitseministeerium ei suutnud pikalt rahandusministeeriumiga kokku leppida Jägala linnaku ehitamise rahastamisplaanis, sest linnaku ehitamise suure kulu tõttu tahtis kaitseministeerium kasutada selle jaoks partnerlusskeemi, mille kohaselt kaitseministeeriumi partner ehitab linnaku valmis ja kaitseministeerium ostab selle umbes 25 aasta jooksul tehtavate maksetega järk-järgult välja. Kaitseministeerium kartis nimelt, et Jägala ehitamise suure kulu tõttu läheks vastasel juhul päris pikalt kogu kaitse-eelarve investeeringute raha ühe objekti ehitamiseks ja muu jaoks raha poleks.

Reinsalu lausus, et Jägala praeguse linnaku ala jääb kaitseministeerimi käsutusse hoolimata sellest, et sinna uut linnakut ei tule.

Vaata fotogaleriid, milline nägi välja Jägala linnak mullu sügisel!