Kaitseväe peastaabi ülema asetäitja kolonelleitnant Eero Rebo ütles, et peastaabi koosseis valmistub "Kevadtormiks" ning kontrollib tänasel õppusel üle oma varustuse ja sidepidamisvahendid. Tema sõnul on sarnaseid harjutusi varemgi olnud, kuid sellises suuruses ja peastaabi hoovis on õppus esimest korda, teatas kaitseväe peastaap.

"Vastavalt riigikaitse arengukavale peab kaitseväe peastaap võtma üle senise maaväestaabi rolli ning juhtima tegevust maastikul. Samuti peab peastaap olema valmis juhtima samaaegselt maa-, õhu- ja mereoperatsioone," ütles kolonelleitnant Rebo. "Kaitseväe koordineeritud tegevus on nagu orkestri kokkuharjutamine dirigendi taktikepi all. Seda me siin täna ja "Kevadtormil" harjutamegi."

Staabi- ja sidepataljoni ajateenijad ja kaadrikaitseväelased alustasid juhtimispunkti ülespanekut peastaabi hoovi eile ning pärast tänast õppust pakivad nad selle kokku homme. Staabi- ja sidepataljoni ülema major René Innose sõnul on juhtimispunktide ja staapide püstitamine ajateenijate väljaõppe rutiinne osa. Kokku osaleb kaitseväe peastaabi õppusel üle kahesaja kaitseväe peastaabi ning staabi- ja sidepataljoni kaitseväelase.

Tänavu kaheteistkümnendat korda toimuv suurim kaitseväe õppus "Kevadtorm" leiab aset 5. maist kuni 23. maini Lõuna-Eestis hõlmates Võru, Valga, Tartu Viljandi ja Põlva maakondi. Viimati toimusid sarnased manöövrid seal 2005. ja 2011. aastatel. Õppusele on kaasatud toetavate keskustena ka Ämari lennubaas, kaitseväe ühendatud õppeasutuste matkekeskus Tartus ja Lääne kaitseringkonna staap Eametsas.

Plaani järgi osaleb "Kevadtormil" tänavu ligi 6000 inimest. Õppusest võtavad osa eri tasandi staabid, operatiiv-, reserv- ja Kaitseliidu üksused ning liitlasriikide USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hollandi, Belgia, Leedu ja Läti üksused.

Taktikalisel väliõppusel harjutavad kevadel läbi saavat väljaõppeperioodi lõpetavad ajateenijate üksused sõjalisi operatsioone. Esimest korda juhib õppust vahetult maastikul kaitseväe kõige kõrgem juhtimisorgan ehk ühendstaap.